Roboti mogu do 2 sata

Rekordna radioaktivnost u Fukushimi

Sci-Tech / Flash | 09. 02. 2017. u 10:40 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije šest godina svijet je protrnuo na vijesti koje su stigle iz Japana. Tsunami je tamo naime oštetio nuklearnu elektranu u Fukushimi, a vrijeme je pokazalo da se radilo o najvećoj takvoj katastrofi još od one černobilske, ali i da su i tu ključnu ulogu odigrali ljudski propusti.

U reaktoru broj 2, piše Gizmodo, prije nekoliko je dana izmjereno 530 sieverta u satu, količina koja su stručnjaci opisali ‘nezamislivom’. Tvrtka Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc. mjerenja je provela u prostoru koji sadrži jezgru reaktora i to uoči plana da se elektrana napokon rastavi.

Radioaktivnost od 530 sieverta u satu daleko je najviša dosad i višestruko nadmašuje dosad rekordna 73 sieverta u satu, što je zabilježeno u ožujku 2011. godine. O kolikim se razinama radioaktivnosti radi govori činjenica da će čovjeka za samo nekoliko tjedana ubiti količina od tek 10 sieverta.

Stručnjaci iz Tepca priznaju da nisu sigurni zašto su razine radioaktivnosti toliko visoke i zašto, čini se, rastu i dalje. Postoje dvije opcije – ili su dosadašnja mjerenja bila netočna, ili se uvjeti unutar elektrane drastično i neobjašnjivo mijenjaju, prenosi 24sata.hr

Radioaktivnost je trenutno toliko visoka da čak i roboti koji se šalju u unutrašnjost elektrane ne mogu izdržati dulje od dva sata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close