TEPCO

Radijacija ubila robota u Fukushimi

Sci-Tech / Flash | 12. 02. 2017. u 08:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tokijska tvrtka za električnu energiju (TEPCO) nije pretjerala kada je objavila da je razina radijacije u nuklearnom reaktoru u Fukushimi trenutno najveća od katastrofe koja se dogodila 2011. godine, jer je morala povući robota koji je poslan da obavi preliminarno čišćenje u reaktoru.

Kako prenosi Tanjug, robota je radijacija "ubila" nakon dva sata rada, dvije kamere su postale tamne, a čula se i buka. Sve su to znaci ekstremno visoke razine radijacije.

TEPCO vjeruje da robot bio izložen radijaciji od 650 siverta po satu. Da je čovjek ušao u reaktor, umro bi istog trenutka.

S obzirom na činjenicu da robot nije završio misiju izviđanja i čišćenja , drugi će imati mnogo više posla, ako ga tvrtka odluči poslati. TEPCO će provesti istraživanje prije nego donesu odluku.

Kako se navodi, nije bilo curenja radioaktivnog materijala tako da radijacija ne predstavlja opasnost izvan reaktora.

Kako je nedavno objavio TEPCO, razina radijacije u oštećenom reaktoru nuklearnog postrojenja Fukushima dostigla je rekordno visoke vrijednosti zbog čega bi se mogli ugasiti robotički sustavi, što je najnovija prijetnja po napore da se rashoduje nuklearna centrala oštećena u tsunamiju 2011. godine.

Razina radijacije u reaktoru broj 2 je sada daleko viša nego što je bio 2012, objavio je TEPCO.

Kopirati
Drag cursor here to close