Masovna obmana

Plavi kit ne postoji - industrija zarađuje, a kriminalci koriste

Sci-Tech / Flash | 26. 05. 2017. u 14:54 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Plavi kit'', navodna igra koja puni naslovnice širom svijeta zapravo ne postoji, ali je brzo širenje informacija izazvalo pravi problem.

Novinar i internet stručnjak Edis Jašarević u razgovoru za Bljesak.info pojasnio je kako igrica ne postoji, te da se radi o hoaxu, odnosno masovnoj obmani, na kojoj se sada izgradila industrija od clickbaits do raznih aplikacija kojima daju imena plavi kit i zarađuju na 'ljudskoj gluposti'.

Masovna obmana

''Zato što se radi o specifičnom hoaxu uz svesrdnu besplatnu kampanju u medijima, naravno da sada postoji opasnost za djecu i to iz više razloga; stalnim pisanjem o ovome dana je ideja mnogim zlonamjernim osobama na koji način mogu manipulirati osobama koje su psihički ranjive. A s druge strane, djeca koja su u labilnom psihičkom stanju i koja traže pozornost, koriste ovaj hype da prave glupost, a da svu krivicu svale na imaginarnu izmišljenu igru'', pojašnjava Jašarević dodajući da o ovoj izmišljenoj igri treba pisati isključivo kao opasnom spamu.

''To je opasni spam, i nikako drugačije ne treba pisati o ovoj igri, jer dovoljno je da jednom djetetu date ideju, ili informirate kriminalca kako može utjecati na dijete. Nažalost milijun tekstova o Plavom Kitu upravo radi edukaciju KRIMINALACA kako će utjecati na maloljetnike'', kaže Jašarević.

Inače, više relevantnih institucija je demantiralo je postojanje Plavog kita.

Informatička nepismenost

Jašarević je napravio i svoje istraživanje, u kojem je ustanovio da je sve započelo zlostavljanjem na društvenoj mreži.

''Ono sto sam ja istražio i ustanovio, da je na Ruskin vkontakte (Ruska verzija Facebooka) postojala grupa, a ne igrica, u kojoj se jedan manipulator sjetio načina kako da iskoristi labilno depresivno stanje članova grupe. Dogodilo se jedno samoubojstvo uslijed ovog psiho pritiska, a takvi slučajevi se uvijek mogu dogoditi ako dijete bude meta cyber zlostavljanja'', kaže Jašarević, dodajući kako su sada čitave države pune kriminalaca predatora koji na osnovu tekstova o plavom kitu imaju pune informacije kako da budu efikasniji u cyber bullyingu, odnosno Internet zlostavljanju.

Priča uglavnom naraste u siromašnim i informatički nepismenim društvima, kaže Jašarević pa ga ne i sadašnji hype na Balkanu.

Narod vjeruje u 'supermoći'

''Ovdje narod vjeruje da postoji tehnologija koja omogućuje da napraviš aplikaciju i da netko, samo zato što instalirao tu igricu, radi ono što ti hoćeš, i da je čak spreman da se ubije'', kaže Jašarević.

Da takva tehnologija postoji, dodaje, onda bi problem sa ISIL-a riješili preko noći. Samo bi ih trebalo natjerati da instaliraju aplikaciju, ali takva tehnologija ne postoji.

''Da postoji takva tehnologija, onda bi svi nastojali natjerati te da kupuješ nešto i da trošiš, te da tako zarade. Cijela prica je besmislena i posebno sam ljut na glasnogovornike policija koji su nasjeli na priču. Pričao sam i s kontaktima povezanim s Anonymous grupom, gdje je podijeljeno mišljenje. Ali kažu kako pojedinci koriste situaciju i targetiraju maloljetnike, a sve na bazi upravo neutemeljene medijske halabuke'', kaže Jašarević.

Pojasnio je kako u ovom kao i u svakom drugom cyberbullinga, način uvijek isti.

Napadač skupi malo informacija o maloljetniku, i to na osnovu njegovih javnih objava na društvenim medijima, kontaktira ga, iskoristi ga da recimo uđe u neku grupu ili napravi bilo koji korak. Nakon toga maloljetniku šalje poruku u stilu "sad moraš raditi ono što ti kažemo, ako je uradiš, ubit ćemo ti roditelje".

Savjeti roditeljima i djeci

''To se radilo i prije, a sad se radi pod krinkom imaginarne igrice.Tako da poruka djeci koja dobiju takvu poruku, da se ne brinu, njihovim roditeljima neće ništa biti, a za takvu poruku treba reći roditeljima koji to MORAJU prijaviti policiji. U cijeloj ovoj prici to je najveća opasnost. Roditelji moraju znati s kim djeca komuniciraju na internetu i to moraju nadzirati'', kaže Jašarević
Za nadziranje maloljetnika na internetu,

Postoji mnogo načina I softwarea za nadziranje svoje djece, a Jašarević roditeljima preporučuje software K9 za windows, a Apple računari imaju sistemsko riješene 'Parental controls'.

A da je ova pojava uzela zamah i u BiH dokazuje i to da se s upozorenjem oglasila i Federalna uprava policije. U svom priopćenju FUP je upozorio roditelje i prosvjetne radnike da prate ponašanje djece, te pojačaju nadzor kad aje u pitanju internet.

''Preporučujemo da se sva djeca od 10 do 15 godina upozore na moguće rizike i podsjete na nužni oprez pri komuniciranju putem društvenih mreža i eventualnom susretanju sa zastrašujućim porukama ili sadržajima na Internetu. Preporučujemo onima koji se na bilo koji način susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na Internetu da o tome odmah obavijeste policiju, roditelje ili prosvjetne radnike'', naveo je FUP.

Ova navodna igra je od lažne vijesti postala zaista velik problem, a jasno nam daje do znanja da u današnjem svijetu doista treba imati veći medijsku pismenost.

Kopirati
Drag cursor here to close