Neusklađeni propisi

Oslobođeni participacije, a sedam godina je plaćaju

Sci-Tech / Flash | 28. 03. 2016. u 11:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca, trudnice, invalidi, dijalizni pacijenti, korisnici socijalne zaštite, nezaposleni, umirovljenici i dalje u četiri županije plaćaju participaciju za zdravstvene usluge iako su toga oslobođeni još 2009. godine federalnim propisom. Na ovo su upozorili iz nekoliko nevladinih organizacija, koje su pokrenule potpisivanje peticije tražeći da vlasti ovih županija usklade svoje propise s odlukom o participaciji koju je usvojio Parlament FBiH na prijedlog Vlade FBiH.

Riječ je o Tuzlanskoj, Hercegbosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji koji, kažu u nevladinim organizacijama, odbijaju ispoštivati zakon, pišu Nezavisne novine.

"Dakle, prava građana nisu ista na području FBiH i to je diskriminacija. Drugo, ljudi novac koji daju za participaciju, za te markice, mogu utrošiti na pametnije stvari. Dijaliznim pacijentima treba dosta drugih stvari. Odakle umirovljeniku s minimalnom mirovinom da i to plaća. Neki od njih hrane još jednog ili dva člana obitelji. A isti umirovljenik koji ima daleko veću mirovinu u Sarajevu ništa ne plaća. Kako dijete od 13 godina da plaća? Ili zašto da je plaća dobrovoljni davatelj krvi, koji je 100 puta dao krv", istaknuo je Damir Laličić iz Organizacije "Partnerstvo za zdravlje", inače zdravstveni radnik.

Dodao je da ostale županije poštuju odluku i da su neki otišli dalje pa potpuno ukinuli participaciju.

"Na naš upit zašto ne poštuju propis, odgovoreno je samo iz HNŽ-a, i to samo da nemaju uputuza provođenje takve odluke", kazao je Laličić.

Od plaćanja participacije izuzeti su djeca do 15 godina, učenici i redovni studenti do 26 godina, trudnice, žene koje koriste usluge u vezi s prevencijom raka dojke i maternice, invalidi s više od 60 posto invaliditeta, članovi obitelji poginulih branitelja, umirovljenici s minimalnom mirovinom, stariji od 65 godina ako nemaju mirovinu, štićenici socijalnih ustanova, korisnici socijalne zaštite, raseljeni i izbjegli ako im prihod ne prelazi visinu minimalne mirovine, dobrovoljni davatelji krvi koji su krv darovali više od 10 puta, darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja, te nezaposleni.

Takođe, oslobođeni su i dijalizni pacijenti, oboljeli od raka, tuberkuloze, HIV infekcije, hemofilije, paraplegije i kvadriplegije, epilepsije, sustavnih autoimunih bolesti, inzuloovisnog dijabetesa, mišićne distrofije, multiple skleroze, cerebralne paralize, duševnih poremećaja, i to za korištenje zdravstvenih usluga za tu bolest.

Iako je odluka donesena prije sedam godina, u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ kazali su da nisu doneseni provedbeni akti za primjenu odluke pa je nije ni moguće primijeniti, ali i da ona nije primijenjena ni u jednoj županiji nego da druge županije rade na osnovu skupštinskih odluka.

Ipak, prema odluci iz 2009. godine, zavodi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove obvezni su usuglase svoje propise i akte u roku od 60 dana, a upravni odbori zavoda zdravstvenog osiguranja uz suglasnost ministra zdravstva utvrđuju način ostvarivanja prava na oslobađanje od participacije te druga pitanja od značaja za provođenje te odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close