Hawking upozorava

Naprednije civilizacije mogle bi nas tretirati kao mi bakterije

Sci-Tech / Flash | 25. 09. 2016. u 14:00 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni znanstvenik Stephen Hawking prilično je uvjeren kako nismo sami u svemiru. On teško može zamisliti kako je Zemlja jedini planet u beskraju koji je naseljen inteligentnim bićima.

"Jednog dana dobit ćemo signal s nekog drugog planeta, kao što je primjerice Gliese 832c. Međutim, želimo li odgovoriti na pristiglu poruku, moramo biti vrlo oprezni", kaže Hawking.

Svoje pojašnjenje jedne takve teze on je ponudio u najnovijem filmu, u kojem na virtualan način 'obilazi' svoja omiljena mjesta u svemiru.

Naime, sasvim je moguće da susretnemo civilizaciju koja je milijardama godina ispred nas.

"Bude li zaista tako, napredna civilizacija bit će superiorna. Za očekivati je u tom slučaju da će nas vrednovati na način na koji mi gledamo na bakterije", kaže ovaj vizionar budućnosti.

Jedan takav kontakt između naprednije civilizacije i nas na Zemlji, on slikovito uspoređuje s prvim susretom Kristofora Kolumba s domorodcima u Americi.

Upozorenje na kontakt s vanzemaljcima

Ovo nije prvi put da nas Hawking upozorava na mogući kontakt sa stvorenjima iz drugih svjetova. Prošle je godine u razgovoru za španjolski El Pais kazao kako je sasvim moguće da su vanzemaljci nomadi koji sve dostižne planete osvajaju i koloniziraju.

"Ja vjerujem kako je opstanak čovječanstva ovisan o našoj sposobnosti da pronađemo novi dom. Treba, naime, imati na umu kako raste rizik za potencijalnu katastrofu koja će uništiti Zemlju", kazao je znanstvenik Hawking.

Vjera u Boga neće nam donijeti spas od kataklizme, smatra Hawking, jer zakoni znanosti dostatni su za objašnjenje podrijetla univerzuma.

"Uza sve to, nije potrebno zazivati Boga", tvrdi ovaj proslavljeni fizičar.

Treba napomenuti kako je Hawking uključen u projekt "Breakthrough Listen" koji je osmišljen s ciljem traganja za izvanzemaljskim signalima. Milijuni zvijezda i galaktika permanentno se skeniraju kako bi se eventualno otkrili tragovi života u relativnoj blizini Zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close