mala nužda jedan

Mravi imaju osjećaj za higijenu i zahode

Sci-Tech / Flash | 18. 02. 2015. u 14:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mravi imaju vrlo izražen osjećaj za higijenu, a u mravinjacima imaju mjesta koja koriste kao zahode, zaključili su znanstvenici sa sveučilišta u Regensburgu.Zoolozi su tijekom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "PLOS ONE", mrave smjestili u bijele mravinjake izrađene od gipsa i davali su im crveno ili plavo obojanu zašećerenu vodu. Ubrzo nakon što su mravi konzumirali vodu, u kutovima su nastajala crvena i plava mjesta s izlučevinama, što znači da su ih mravi ciljano koristili kao zahode.

"Za mrave, koji poput ljudi žive u gusto naseljenim zajednicama, higijena predstavlja veliki problem", rekao je voditelj istraživanja Tomer Czaczkes. "Stoga čiste mravinjak, a smeće, uključujući i strvine, odmah uklanjaju iz nastambe", tvrdi znanstvenik.

Zoolozi nisu uspjeli pronaći odgovor na pitanje zašto crni mravi (Lasius niger) ne izlaze iz mravinjaka kako bi vršili nuždu.

"To je za nas zagonetka", rekao je Czaczkes. "Posebice zbog činjenice da neke vrste mravi čak steriliziraju svoje nastambe kiselinom", kako bi ih održali savršeno čistima". Životinje koje žive u velikim skupinama različito postupaju s izlučevinama. Pčele primjerice vrše nuždu za vrijeme leta, a to čine čak i vrlo mlade pčele koje inače ne napuštaju košnicu.

Zoolozi pretpostavljaju da fekalije imaju svrhu u svakodnevici mrava, prenosi Hina. "Neki kukci služe se fekalijama kao oružjem za obranu, kao građevnim materijalom, neki njima obilježavaju puteve ili se njima služe kao gnojivom ... moguće je međutim da se mravima jednostavno ne da izlaziti izvan mravinjaka kako bi vršili nuždu", rekao je Czaczkes.

Kopirati
Drag cursor here to close