Bristol

Mostar: Započeo znanstveni skup o pravima odraslih osoba

Sci-Tech / Flash | 01. 04. 2016. u 14:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u Mostaru počeo dvodnevni Međunarodni znanstveni skup 'Dani obiteljskog prava', u organizaciji Univerziteta 'Džemal Bijedić', uz potporu Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu suradnju IRZ i Centra za društvena istraživanja Međunarodnog univerziteta Burch iz Sarajeva.

Na znanstvenom skupu profesori s bh. pravnih fakulteta i pravnih fakulteta susjednih zemalja, kao i predstavnici sudske vlasti i centara za socijalni rad, govorit će o pravima odraslih osoba s aspekta Haške konvencije o međunarodnoj zaštiti odraslih osoba iz 2000. godine, preporukama Vijeća Europe o zaštiti odraslih osoba i Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom.

Po riječima profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' Suzane Bubić, Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom na sebe preuzela brojne obveze, no, na žalost, malo toga je urađeno u praksi.

"Veliki broj prava koja se garantiraju spomenutom konvencijom u praksi se ne realizira. Prošlo je više od šest godina od ratifikacije Konvencije, a jako malo zakona je usvojeno u bh. institucijama. Rekla bih da prije svega nedostaje političke volje da se preuzete obveze počnu poštivati", kazala je profesorica Bubić u izjavi za novinare.

Dodala je kako je, u konačnici, osnovni problem nedostatak novca koji je potreban za provedbu zakona na terenu. "Od samog usvajanja zakona važnije je stvaranje volje da se ti zakoni provode, jer nema nikakve koristi ako imamo zakone, a oni se ne provode u praksi", istaknula je profesorica Bubić.

Komentirajući nepoštivanje preuzetih međunarodnih obveza federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Ćemalović Dilberović kazala je kako je problem u prenošenju tih obveza na niže razine vlasti.

"Problem je što se spuštanje preuzetih obveza na niže razine ne artikulira dovoljno. Uređenje BiH je takvo kakvo jest i to sigurno otežava situaciju, ali mi jednostavno moramo veći naglasak staviti na provođene preuzetih obveza i ugradnju tih obveza u zakonsku regulativu", kazala je ministrica Ćemalović Dilberović.

Dodala je kako Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti poštuje sve međunarodne odluke koje se tiču prava učenika i studenata s invaliditetom, te da to ministarstvo svake godine izdvaja znatna sredstva u tu svhu.

Znanstveni skup 'Dani obiteljskog prava' održava se četvrtu godinu za redom, a osnova zadaća je povezivanje akademskih djelatnika koji rade u oblasti obiteljskog prava, te povezivanje 'teoretičara' i 'praktičara' koji se u svom svakodnevnom poslu bave temama obiteljskog prava, istaknuto je na skupu.

Kopirati
Drag cursor here to close