Vladimir Prelog

Mostar: Obilježena 110. godišnjica rođenja 'kralja kemije'

Sci-Tech / Flash | 12. 12. 2016. u 12:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom  obilježavanja 110. godišnjice rođenja nobelovca Vladimira Preloga, izaslanstvo  Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, predvođena ministricom Elvirom Dilberović, položilo je u ponedjeljak cvijeće kod njegovog spomenika u Parku nobelovaca u Mostaru.

Ovaj svečani čin iskazivanja pijeteta prema bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu održan je upravo na dan kada je ovom eminentnom znanstveniku, velikom istraživaču i neumornom borcu za afirmiranje znanosti1975. godine uručena Nobelova nagrada za hemiju.

Ministrica Dilberović je istaknula kako joj je posebno drago što obilježavanju ove značajne godišnjice prisustvuju i predstavnici Savjeta za znanost, predstavnici akademske i znanstvene zajednice, Grada Mostara, te učenici i studenti mostarskog Sveučilišta, kao i Univerziteta "Džemal Bijedić", navodeći kako smatra da je 'konačno došlo vrijeme da se bavimo i nekim pozitivnim stvarima'.

Govoreći o životu i djelu jednog od najboljih kemičara 20. stoljeća, ili kako su ga nazivali 'kralja kemije', ministrica Dilberović je istaknula kako je Prelog svoj prvi znanstveni rad objavio još kao 15-godišnjak.

''Riječ je o iznimnom znanstveniku s vrlo bogatom akademskom karijerom, ali i čovjeku koji je ovu zemlju shvaćao kao svoju domovinu, bez obzira gdje je radio i živio'', naglasila je Dilberović.

Pozdravljajući inicijativu za obilježavanje ove godišnjice, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović kazao je u izjavi za novinare kako bi na poseban način trebali biti ponosni na bh. nobelovce, Ivu Andrića i Vladimira Preloga.

''Ova inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti zaista je vrijedna svake pohvale i ove ljude treba slaviti i njima se treba ponositi u svakoj prilici'', kazao je Muselimović.

Prelog je Nobelovu nagradu za kemiju dobio za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula. Rođen je u Sarajevu 23.07.1906. godine, a umro je u Zürichu 7.01.1998. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close