Napokon

Google će riješiti jedan od najvećih problema Androida

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2016. u 11:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je nedavno predstavio novu verziju operativnog sustava Android koja će korisnicima biti dostupna od rujna – ova verzija donosi brojne nove i zanimljive opcije, no većina vlasnika telefona koji rade na Androidu neće tako skoro (odnosno neki sve dok ne kupe noviji telefon) moći uživati u ovim opcijama.

Naime, kao što je poznato, Google ima velikih problema s fragmentacijom operativnog sustava te jako mali broj telefona ima instaliranu posljednju verziju Androida, piše Zimo.co.

Prema informacijama s početka svibnja, posljednja verzija Androida 6.0 Marshmallow (Android N bit će dostupan od rujna) instalirana je na samo 7,5 posto uređaja te najveći broj telefona radi na starijim verzijama 4,4 KitKat (32,5 posto) koja je predstavljena u rujnu 2013., dok 16,2 posto telefona radi na verziji 5,0 Lollipop, a 19,4 radi na Lollipopu 5.1.

Dok su za nadogradnje Androida zadužene mobilne kompanije i operateri, za nadogradnju operativnog sustava za iPhone i iPad zadužen je Apple te na posljednjoj verziji iOS-a radi čak 84 posto 'aktivnih iOS uređaja' (iPhonea i iPadova).

Osim što korisnici koji su 'zapeli' na starijim verzijama nemaju pristup svim opcijama te verzije nemaju sve sigurnosne nadogradnje te su ranjivije na hakerske napade. Zbog ovakve situacije nezadovoljni su Googleovci, korisnici, ali i regulatorna tijela te je jedna organizacija za zaštitu potrošača u Nizozemskoj tužila Samsung koji nije nadogradio veliki broj uređaja na nove verzije OS-a, dok je američki FCC ranije poslao pismo mobilnim kompanijama, operaterima, Googleu i Appleu u kojem su zatražili brže nadogradnje softvera. Kako bi promijenili situaciju, Googleovci namjeravaju pritisnuti mobilne kompanije i natjerati ih da požure s nadogradnjama.

Ova kompanija tako već ima rang listu kompanija baziranu prema tome koliko često nadograđuju operativni sustav svojih telefona – tu su listu već pokazali tim kompanijama, a navodno razmišljaju i o javnoj objavi liste te bi ih tako mogli posramiti.

Naime, objavom te liste pokazali bi koje se kompanije brinu za svoje korisnike, a koje se ne žele potruditi i nadograditi softver. Možda će ova prijetnja utjecati na mobilne kompanije koje će se uložiti više truda i resursa kako bi većem broju korisnika omogućili nadogradnje posljednjih verzija softvera i na taj im način omogućili pristup svim novim opcijama i veću razinu zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close