Na današnji dan

Francuski pilot Roland Garros prvi preletio Sredozemno more

U to doba bio je problem kako pucati iz mitraljeza kroz propeler u vrtnji. Garros je doprinio rješenju tog problema stavivši trokutasti metalni deflektor na propeler na mjesto gdje se njegova putanja siječe s putanjom metka.
Sci-Tech / Flash | 23. 09. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Roland Garros (Saint-Denis, Réunion, 6. listopada 1888. - pored gradića Vouizers 25. listopada 1918.)

Roland Garros, po kome se zove poznati teniski turnir, bio je jedan od prvih francuskih pilota.

Na današnji dan prije 110 godina , 23. rujna 1913., preletio je Sredozemno more od gradića Fréjus na Azurnoj obali do Bizerte u Tunisu, kao prvi čovjek kome je uspio takav pothvat.

Garros je rođen u gradu Saint-Denis na otoku Réunion.

Kad je počeo Prvi svjetski rat, učlanio se u francusko vojno zrakoplovstvo. U to doba bio je problem kako pucati iz mitraljeza kroz propeler u vrtnji.

Garros je doprinio rješenju tog problema stavivši trokutasti metalni deflektor na propeler na mjesto gdje se njegova putanja siječe s putanjom metka.

Meci bi se odbili od tog metala pod blagim kutom, umjesto da oštete propeler ili da se odbiju prema pilotu.

Garros je bio i prvi čovjek koji je pucanjem kroz propeler oborio zrakoplov. Naime, 1. travnja 1915. je počeo rušiti njemačke avione. U kratkom roku ih je srušio tri, te je stekao veliki ugled.

Video: Who was Roland Garros?

Dana 18. travnja 1915., Garros je srušen i odvučen na njemački dio ratišta. Iz zarobljeništva je uspio pobjeći tek nakon tri godine (1918.) Čim je pobjegao, prijavio se u francusku vojsku još jednom.

No, 25. listopada 1918., opet je srušen pored gradića Vouizers, u Ardenima. Ovaj put s tragičnim posljedicama.

Bio je strastveni amaterski igrač tenisa, pa je teniski stadion u Parizu nakon njegove smrti prozvan po njemu.

Danas se po tom stadionu zove i francuski Grand Slam turnir, premda Roland Garros nikada nije bio profesionalni tenisač.

Iako se često bavio sportom, pa je zabilježeno da je bio i prvak Francuske u biciklizmu 1906. godine, tenis je igrao samo rekreativno, i nikad nije nastupio na niti jednom turniru.

Na otoku Réunion, međunarodna zračna luka je nazvana po njemu.

Kopirati
Drag cursor here to close