Atatürkova posvojena kći

Prva borbena pilotkinja, Sabiha Gökçen, bila je bošnjačkog podrijetla

Ova turska pilotkinja bila je bošnjačkog porijekla, a službeni izvori govore da je rođena kao kćerka Mustafe Izet Bega i Hajrije Hanım, koji su oboje bošnjačkog porijekla.
Sci-Tech / Flash | 22. 03. 2023. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Sabiha Gökçen (Bursa, 22. ožujka 1913. - Ankara, 22. ožujka 2001.)

Na današnji dan prije 110 godina, 22. ožujka 1913. u Bursi je rođena Sabiha Gökçen, prva borbena pilotkinja na svijetu.

Ova turska pilotkinja bila je bošnjačkog porijekla, a službeni izvori govore da je rođena kao kćerka Mustafe Izet Bega i Hajrije Hanım, koji su oboje bošnjačkog porijekla.

Tijekom posjeta Atatürka Bursi 1925. godine, Sabiha, koja je imala samo dvanaest godina, tražila je dozvolu da razgovara s Atatürkom i izrazila svoju želju da studira u internatu.

Nakon što je shvatio u kakvim uvjetima djevočica živi, Atatürk je odlučio usvojiti Sabihu i pitao njenog brata za dopuštenje da je odvede u predsjedničku rezidenciju da živi sa njegovom ostalom posvojenom djecom.

Pohađala je osnovnu školu Çankaya u Ankari i američku akademiju u Uskudaru.

Poslije uvođenja Zakona o prezimenima, Mustafa Kemal-paša Atatürk je Sabihi dao prezime Gökçen 19. decembra 1934. 'Gök' na turskom jeziku znači nebo, a Gökçen znači 'pripada ili se veže za nebo'.

Kemal-paša Atatürk tijekom života je posvojio najmanje osmero djece (7 kćeri i jednog sina). Biološke djece izgleda da nije imao, barem koliko je poznato.

Sabiha je postala najpoznatija od Atatürkove posvojene djece, jer je postala pilotkinja borbenih zrakoplova, i to kad su joj bile samo 23 godine.

Prvo bojište na kojem je sudjelovala sa svojim borbenim zrakoplovom bilo je u području Dersima u unutrašnjosti Turske, u doba kad su lokalni Kurdi podigli ustanak protiv turskih vlasti.

Foto: Twitter / Sabiha Gökçen, prva borbena pilotkinja na svijetu

Godine 1938. imala je petodnevni let kroz zemlje Balkana. Iste godine je imenovana za glavnog instruktora u Türkkuşu letačkoj školi, gdje je služila do 1954. kao instruktor leta.

Podučavala je četiri pilotkinje: Edibe Subaşı, Yıldız Uçman, Sahavet Karapas i Nezihe Viranyalı.

Sabiha Gökçen je letjela 28 godina, sve do 1964. Njena knjiga, pod nazivom "Život na Putu Atatürka" objavljena je 1981. u izdanju Turske Aeronautičke Asocijacije u spomen na Atatürkov 100-ti rođendan.

U svojoj karijeri u Turskim Zračnim Snagama, Sabiha je letjela u 22 različite vrste aviona, više od 8000 sati, od kojih su 32 sata bili aktivne borbe i misije bombardiranja.

Priznata je kao prva žena borbeni pilot u Guinnessovoj Knjizi rekorda.

Ona je izabrana kao jedina žena pilot za poster "20 Najvećih Pilota u Povijesti", kojeg su objavile Zračne snage SAD-a 1996. godine.

Turci i danas visoko cijene Sabihu Gökçen. Primjerice, po njoj je nazvan jedan od dva međunarodna aerodroma u Istanbulu, Međunarodna zračna luka Sabiha Gökçen.

Drugi aerodrom, stariji, nazvan je po njenom poočimu Atatürku.

Sabiha Gökçen umrla je točno 88 godina nakon dana svog rođenja, 22. ožujka 2001. godine.

Video: The Story of Sabiha Gökçen, fighter pilot, pioneer of the skies and Legend of Turkey
Kopirati
Drag cursor here to close