Trebinje

Dobra vijest za pacijente u Hercegovini: U bolnici uskoro magnetna rezonanca i dijalizni centar

Sci-Tech / Flash | 19. 07. 2016. u 13:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebinjska bolnica do kraja godine imat će magnetnu rezonancu, a bit će otvoren i dijalizni centar što će, sa novim specijalistima i subspecijalistima, značajno doprinijeti kvalitetnijem pružanju usluga pacijentima sa područja istočne Hercegovine.

Menadžment Bolnice je opredijeljen da ova zdravstvena ustanova koja već vrijedi za jednu od organiziranijih u Republici Srpskoj, odgovori najkompliciranijim zahvatima zbog čega su u prethodnih pola godine uspjeli da osigura dolazak šest vanjskih suradnika koji su povećali kvalitetu pružanja usluga i uveli nove procedure koje se do sada u bolnici nisu radile.

Direktor Bolnice Vaso Mijanović potvrdio je Srni da će nabavka magnetne rezonance mnogo doprinijeti kvalitetnijem liječenju pacijenta Hercegovine, imajući u vidu da je najbliža bolnica koja ima taj aparat u Kasindolu.

Magnetna rezonca bit će nabavljena na principu privatno-javnog partnerstva trebinjske Bolnice i jedne privatne klinike, a usluge će se koristiti uz uputnicu i bez plaćanja bilo kakvih troškova, osim participacije.

Mijanović je rekao da će tvrtka s kojom idu u privatno-javno partnerstvo omogućiti adekvatno stručno osoblje i vršiti sve usluge, te napominje da je potrebno mjesec do dva pripremnih radova za postavljanje magnetne rezonance, koji će krenuti od polovice kolovoza.

Veliki iskorak u trebinjskoj bolnici biće i otvaranje dijaliznog centra, jer usluge hemodijalize iz dana u dan rastu, tako da su trenutno u ovoj ustanovi na dijalizi 32 pacijenta.

"Ovaj centar bit će u vlasništvu Bolnice i to je velika povlastica za nju jer će doći do dodatnih sredstava koje može kasnije da koristi za investicije", rekao je Mijanović i dodao da su javne nabavke u vezi sa postupkom rekonstrukcije prostora i nabavka opreme već u tijeku.

On je naglasio da se očekuje da bi kompletan postupak javnih nabavki mogao biti završen za dva do tri mjeseca, nakon čega bi se krenulo u rekonstrukciju i izgradnju dijaliznog centra.

Ističući da su limitirani kapaciteti za ove pacijente, Mijanović je rekao da će se otvaranjem dijaliznog centra oni povećati i da će biti dostupni svim pacijentima iz regije, a stvorila bi se mogućnost i za turističku hemodijalizu - da svi pacijenti koji su na odmoru ovdje mogu da idu na dijalizu.

Stare, dotrajale aparate i opremu od kojih oni koji koriste usluge dijalize mogu da budu životno ugroženi, zamijenit će suvremeniji i moderniji, što će im olakšati zdravstvene probleme.

Da je pacijent prioritet menadžmentu Bolnice govori i podatak da ova zdravstvena ustanova ima trenutno 12 specijalizanata koji se trenutno usavršavaju u Beogradu, Banjaluci i Foči, dok su u prethodnom periodu dva liječnika došla sa specijalizacije - urolog i anesteziolog.

Četiri novih specijalista i subspecijalista - kardiolog, dermatovenerolog, ginekolog i radiolog su u Trebinjsku bolnicu došli iz drugih zdravstvenih ustanova, što je doprinijelo da se prilično dobro ojača liječničku tim u ovoj ustanovi, a i povjerenje pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close