Ulaganja

Američki proizvođač čipova ulaže 4.6 milijardi dolara u pogon u Poljskoj

Pogon u Poljskoj zaposlit će 2000 radnika i otvoriti nekoliko tisuća dodatnih radnih mjesta tijekom faze gradnje i zapošljavanja pri dobavljačima, stoji u priopćenju tvrtke. S projektiranjem i planiranjem postrojenja kreće se odmah.
Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2023. u 13:46 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki proizvođač čipova Intel objavio je u petak da će uložiti do 4,6 milijardi dolara u novi pogon za montažu i testiranje poluvodiča u Poljskoj, u blizini grada Wroclawa.

Investicija je dio plana za Europu koji je Intel najavio prošle godine, uključujući gradnju velikog kompleksa za proizvodnju čipova u Njemačkoj i tvornice u Irskoj i Francuskoj, ciljajući na ublažene propise o financiranju i subvencije Europske komisije.

Pogon u Poljskoj zaposlit će 2000 radnika i otvoriti nekoliko tisuća dodatnih radnih mjesta tijekom faze gradnje i zapošljavanja pri dobavljačima, stoji u priopćenju tvrtke. S projektiranjem i planiranjem postrojenja kreće se odmah, dok će gradnja započeti nakon pribavljanja dozvole Europske komisije.

Poljsku su izabrali zbog infrastrukture

Poljski premijer Mateusz Morawiecki gradnju Intelove tvornice nazvao je "najvećom greenfield investicijom u povijesti Poljske". Američka tvrtka već je 30 godina prisutna u Poljskoj gdje zapošljava 4000 radnika. Poljsku su izabrali zbog infrastrukture i stručnjaka, kažu u Intelu, napominjući da je lokacija novog pogona blizu planirane tvornice u Njemačkoj i one u Irskoj.

Očekuje se da će novo postrojenje biti pušteno u rad do 2027. godine. Na čelu s izvršnim direktorom Patom Gelsingerom, Intel ulaže milijarde u gradnju tvornica na tri kontinenta kako bi vratio dominantnu poziciju u proizvodnji čipova i uspješnije konkurirao rivalima AMD-u, Nvidiji i Samsungu.

Planira uložiti i do 100 milijardi dolara u gradnju potencijalno najvećeg svjetskog kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio, podsjeća Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close