Odgovor

Slučaj sudaca u Čitluku: Balans rađen po popisu iz 1991.

Vijesti / Flash | 15. 11. 2016. u 12:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog velikog broja upita u vezi za nacionalnu zastupljenost novoimenovanih sudaca u Općinski sud u Čitluku, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) objavilo je kako je prilikom tog izbora ''primijenjen nacionalni balans Hercegovačko-neretvanske županije'', koji je prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bio 37,4 posto Bošnjaka, 40,7 posto Hrvata, 14,1 posto Srba i 7,9 posto ostalih.

Član 11. stav 4. Ustava Federacije BiH, navodi se u priopćenju, regulira pitanje nacionalne zastupljenosti u općinskim i županijskim sudovima: ''Konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biće proporcionalno zastupljeni u županijskim i općinskim sudovima. Takva zastupljenost će odražavati popis stanovništva iz 1991. do potpune provedbe Aneksa 7. u skladu s članom IX.11.a. ovog ustava''.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je u novoosnovani Općinski sud u Čitluku imenovao predsjednika suda i jednog suca iz reda hrvatskog naroda, dvoje sudaca iz reda bošnjačkog naroda i jednog suca iz reda srpskog naroda.

Prilikom imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, naglašeno je, da se primjenjuje nacionalni balans iz Popisa stanovništva iz 1991. godine na županijskoj razini, odnosno razini okruga u Republici Srpskoj.

''S obzirom da mnoge općine više nisu u granicama u kojima su bile 1991. godine, postoji mogućnost da u nekim sudovima nacionalna struktura ne odražava u potpunosti nacionalni balans općina iz 1991. Riječ je malom broju sudova u kojima je, u manjoj mjeri, nacionalni balans narušen na uštrb jednog, drugog ili trećeg naroda, ali je VSTV BiH vodio računa da na županijskoj, odnosno okružnoj razini taj balans u potpunosti odražava Popis stanovništva iz 1991. godine'', navode iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Podsjećamo, novoizabrani načelnik općine Čitluk Marin Radišić reagirao je na odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH o imenovanju sudaca Općinskog suda u Čitluku, koji je počeo s radom nakon deset godina.

''Prema posljednjem popisu pučanstva iz 2013. godine na teritoriju općine Čitluk živi 18.400 stanovnika. Nacionalna struktura stanovništva je sljedeća: Hrvati 17.900, Bošnjaci 29 te Srbi 15. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH je u Općinski sud Čitluk imenovalo četiri sutkinje. Nacionalna struktura je sljedeća: jedna Hrvatica, jedna Srpkinja i dvije Bošnjakinje. Podsjećamo da je prema popisu iz 1991. godine nacionalna struktura pučanstva općine Čitluk bila približno ista'', naveo je Radišić.

Kopirati
Drag cursor here to close