Put prema Eu

Slijede bolne reforme i promjene navika

Vijesti / Flash | 22. 04. 2015. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH i EU aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uspostavljaju i istinski formalni politički dijalog koji će se putem niza tijela koja će biti formirana obavljati u skladu s dinamikom realizacije Sporazuma. Ključno tijelo će biti Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje koje će biti sastavljeno od predstavnika EU, Europske komisije i predstavnika Vijeća ministara BiH, istaknuo je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ističući kako to predstavlja jedan veoma značajan iskorak na putu evropskih integracija i diže odnose između BiH i EU na jednu mnogo konstruktivniju i sadržajniju razinu.

Ojačana pozicija BiH

''Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bit će ojačana pozicija BiH i u Europi, a posebno u regiji jer on zahtijeva posebne odnose, sadržajnije i kvalitetnije odnose i regionalnu suradnju'', kazao je Zvizdić te dodao kako će time biti odaslani izuzetno pozitivni signali stranim investitorima da BiH postaje atraktivno područje za nova strana ulaganja.

''Svakako, njegovom provedbom ćemo dići razinu vladavine prava, sigurnosti, sigurnosti građana i čitave države na jednu veću razinu. Riječ je zaista o jednom vrlo bitnom trenutku za BiH na njezinom putu k europskim integracijama'', kazao je Zvizdić.

Naveo je da, kad govorimo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i generalno o europskim integracijama, važno je znati da europske integracije zahtijevaju brojne reforme.

''Svaka od njih nije vrlo jednostavna, neke su vrlo teške, vrlo bolne, traže promjenu ustaljenih navika i dosadašnjih obrazaca ponašanja, ali u konačnici donose velike benefite svakoj državi. Pristupanje BiH Europskoj uniji treba BiH, a ne Europskoj uniji i to je stanovište s kojeg moramo promatrati sve procese'', kazao je Zvizdić.

Istaknuo je kako ulazak u EU ujedno znači liberalizaciju tržišta. Dodao je kako će to ''od nas zahtijevati da radimo na povećanju konkurentnosti naših proizvoda, da se mogu nositi sa sličnim proizvodima na europskom tržištu''.

Prihvaćanje novih standarda

''To znači prihvaćanje novih standarda, novih normativa i ulaganje sredstava da osposobimo naše proizvođače, pogotovo one koji izvoze proizvode. Efekti će biti vrlo brzo vidljivi na samom terenu'', kazao je Zvizdić.

Dodao je kako, što se tiče oblasti mlijeka i proizvoda animalnog porijekla, brzo će se napraviti izmjene i dopune zakona kojim će biti zadovoljeni standardi. To će, naveo je, omogućiti izvoz našim mljekarima mlijeka, ali one kvalitete koja se zahtijeva na tom tržištu.

''Naš zadatak je da sada vrlo ozbiljno radimo na provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Jednim članom tog sporazuma smo se obvezali da ćemo ga realizirati u roku od šest godina. Pozivam sve institucije BiH, entiteta i Brčko Distrikta, kompletno društvo i sve građane BiH da zajedno radimo i da to uradimo prije predviđenog roka, jer naš ključni zadatak, cilj će biti dobivanje kandidatskog statusa tijekom mandata ove vlade što otvara sasvim novu perspektivu BiH'', kazao je Zvizdić.

Naveo je kako će nacionalni program ekonomskih reformi isključivo i obvezno biti usuglašen s entitetima.

Crna lista

''Vrlo brzo ćemo napraviti jedan sastanak s entitetskim premijerima i dogovoriti osnovne smjernice za izradu takvog ekonomskog programa na razini BiH, svakog entiteta, koji moraju biti u potpunosti usuglašeni i kompatibilni. Onda ćemo zamoliti predstavnike međunarodnih financijskih institucija da s nama sudjeluju u konačnom definiranju takvog programa. Jučer nam je tajnik za susjedstvo i proširenje EU Johannes Hahn obećao da će doći na završnu sesiju kada budemo konačno usvajali te dokumente, tako da ćemo raditi na potpunom konsenzusu unutar BiH o ključnim ekonomskim reformama'', kazao je Zvizdić.

Istaknuo je kako ''sigurno nećemo doći na crnu listu Moneyvala jer smo kao Vijeće ministara BiH već poduzeli potrebne aktivnosti da se to ne dogodi''.

Po njegovim riječima, formirana su nova tijela, imenovani su novi ljudi u stalne komitete za rad u institucijama koje su vezane za Moneyval.

''Vrlo brzo ćemo u parlamentarnu proceduru ponovo vratiti zakon koji je vraćen Vijeću ministara BiH i koji će zadovoljiti sve uvjete koji su traženi od BiH'', kazao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close