Borci

Ratnici iz BiH: 150 u Siriji, četvorica u Ukrajini

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 12:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavještajne službe i policija u Bosni i Hercegovini raspolažu podacima da se 154 državljana BiH u ovim trenucima bore na ratištima u inozemstvu. Od toga ih je u Siriji 150 dok su četvorica na ratištu u Ukrajini, objavio je Dnevni avaz pozivajući se na izvore iz SIPA-e.

Iz SIPA-e su istaknuli kako, sukladno svojim zakonskim ovlastima, kontinuirano prikupljaju podatke o odlasku državljana BiH na strana ratišta i njihovom pridruživanju paravojnim ili parapolicijskim postrojbama, a prema podacima Tužiteljstva BiH, u Siriji je u borbama na strani islamističkih ekstremista dosad poginulo najmanje 30 državljana BiH.

Podsjećamo, nedavno je objavljeno kako su kao pripadnici vojske Islamske države u Siriji kemijskim oružjem pogubljeni i ratnici iz BiH.

Avaz navodi, pozivajući se na izjave iz Tužiteljstva BiH, kako su ''posebna priča bh državljani koji ida boriti se na ratišta u Ukrajini''.

''Prema neslužbenim informacijama SIPA-e i Tužiteljstva, njih vrbuju osobe iz Srbije, prebacujući ih preko Beograda najprije za Moskvu, zatim za Donjeck i Lugansk'', navodi Avaz.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee, koji je ovog tjedna boravio u radnom posjetu BiH, kazao je kako su SAD zadovoljne činjenicom da BiH sudjeluje u borbi protiv ekstremizma, osobito stoga što je Islamska država izrazito opasna baš na Balkanu.

"To je prijetnja cijeloj Europi, a posebno je uočljivo stanje na Balkanu, gdje je broj boraca na stranim ratištima osobito velik u odnosu na broj stanovnika", kazao je Yee i dodao kako je vrlo važno da sve zemlje Europe i demokratske zemlje svijeta sudjeluju u koaliciji protiv Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close