porastao broj oboljelih

Savjeti stručnjaka: Vrijeme je cvjetanja ambrozije, evo na što trebate pripaziti

Lifestyle / Flash | 23. 09. 2015. u 08:12 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od polovice kolovoza do listopada osobe alergične na ambroziju proživljavaju vrlo 'mučno' razdoblje u godini. Muku muče s nizom simptoma: šmrcaju, kišu, svrbi ih nos, imaju vodeni iscjedak iz nosa, otiču im kapci, otežano dišu... A neugodna alergija može se pojaviti u svakoj životnoj dobi. Ovo doba je najkritičnije zbog najvećeg alergena koji cvjeta upravo sada, ambrozije.

Broj oboljelih veći

Ambrozija je korov koji cvate tijekom ljetnih mjeseci, u kontinentalnom pojasu od srpnja do listopada. U našim krajevima ambrozija niče sredinom travnja, a cvjeta od početka srpnja do listopada. Najviše dnevne koncentracije peludi ambrozije u zraku su u rujnu.

''U pojavi alergije općenito, tako i alergije na ambroziju, veliku ulogu ima nasljeđe, osobito ako alergiju ima netko od bližih članova obitelji. Broj oboljelih iz godine u godinu sve je veći, što primjećujemo i u našem Kabinetu za alergologiju’’, rekla je u razgovoru za Bljesak.info mr.sc. Ana-Marija Sulić, dr.med. specijalistica dermatologije i venerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti SKB Mostar.

Učestalost alergijskih bolesti, pa tako i alergije na ambroziju pokazuje, kaže Suilić, bilježi trend porasta zadnjih nekoliko desetljeća. Uzrok tome su klimatske promjene (visoke temperature, malo kiše tijekom ljetnih mjeseci) koje pogoduju rastu korova, s jedne strane, a neredovito održavanje zelenih površina, te neredovito čišćenje korova, s druge strane, također su uzroci porasta alergije na ambroziju.

Simptomi slični prehladi

''Većina osoba alergičnih na pelud ambrozije ima simptome alergijskog rinitisa, odnosno alergijskog konjuktivitisa, koji uključuju najčešće kihanje, vodenastu sekreciju iz nosa, svrbež, pečenje i pojačano suzenje u očima, svrbež nosa i začepljenost, a ponekad i gubitak osjeta mirisa. Zbog konjunktivitisa, vjeđe su crvene, otečene i ljušte se. Ovi simptomi izazivaju razdražljivost, glavobolju i smanjuju koncentraciju. Ponekad se može se pojaviti i napadaj astme, odnosno kašalj, otežano disanje, piskanje i pritisak u prsima. Simptomi alergije na ambroziju su slični prehladi, no ako traju dulje od tjedan dana, a osobito ako se javljaju tijekom ljetnih mjeseci, najvjerojatnije se radi o alergiji'', kaže dr. Sulić.

Inače, ambrozija se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih bolesti, s obzirom na to da je pelud ambrozije jedan je od najjačih alergena koji postoji.

''Zabrinjavajuće je to što je posljednjih godina zabilježen porast koncentracije peludi ambrozije'', kaže dr. Sulić dodajući kako alergije znatno utječu na kvalitetu života stoga bi s preventivnom terapijom trebalo započeti na samom početku cvjetanja ambrozije ili bar tjedan dana ranije, tj. dok se tegobe još nisu ni javile.

''Odgovarajućom terapijom i prilagodbom načina života (izbjegavanjem alergena koliko god je to moguće, praćenjem bioprognoze i alergijskog semafora) simptomi se mogu umanjiti ili ukoniti. U terapiji koriste se lijekovi za ublažavanje simptoma, primjerice antihistaminici, dekongestivi, kortikosteroidi, antikolinergici, antileukotrijeni, te imunoterapija ili hiposenzibilizacija kojom se potiče se razvoj tolerancije alergena, a samo liječenje ponajprije ovisi o problemima koje alergija izaziva i jačini simptoma'', kaže dr. Sulić.

Savjet za građane

Kako bi se ublažili simptomi ove alergije, savjetuje se sljedeće: ne izlaziti iz kuće tijekom prijepodneva jer je tada najviše peludi u zraku; držati zatvorene prozore od stana ili automobila kako bi se spriječilo da pelud uđe u stan ili automobil; ako je vjetrovito ostati u kući (sićušne čestice peludi lako se i velikom brzinom prenose vjetrom); tuširati se i prati kosu jer se na taj način odstranjuje pelud, savjetuje dr. Sulić.

Također savjeruje, da je važno pratiti peludnu prognozu i informirati se o koncentraciji peludi, kako bi se izbjeglo pogoršanje simptoma. Preporučuju se šetnje i boravak u prirodi nakon kiše kada je koncentracija peludi u zraku niska ili je uopće nema.

''Vrlo bitno je podići svijest ljudi o važnosti iskorjenjivanja ambrozije. Svaki put kada krenemo razmišljati o svrsi čupanja korova u našoj okolini, dobro se prisjetiti da već 20 do 30 zrnaca peludi ambrozije u prostornom metru zraka može izazvati alergijsku reakciju i simptome rinitisa'', kaže dr. Sulić.

Prošle godine su Zavoda za savjetovanu službu i zaštitu bilja koji djeluje u sklopu Ministarstva vodoprivrede poljoprivrede i šumarstva HNŽ-a uputili na velike količine ambrozije koja raste čak i u središtu Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close