Zaključavanje ljubavi

I Mostar dobio svoj 'most ljubavi'

Lifestyle / Flash | 26. 04. 2014. u 13:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Katance ljubavi', koje parovi zaključavaju na ogradama mostova i tako obećavaju vječnu ljubav jedni drugima, pronašli smo i na ‘Titovom mostu’ u Mostaru.

Baš kao Pariz, grad ljubavi, ali u zadnjih nekoliko godina i mnogi drugi europski gradovi, i Mostar je tako dobio svoj 'most ljubavi'.

Ljubav se u Mostaru počela zaključavati već i ranije na Lučkom mostu, kada su mediji pisali o pojavi nove turističke atrakcije u gradu na Neretvi, no čini se kako je ljubavnu atrakciju preuzeo Titov most.

Kako je sve počelo

Naime, umjesto kreativnim izražavanjem, moderni ljubavnici diljem svijeta sve češće zapečaćuju ljubav tzv. ljubavnim katancima. No, običaj "zaključavanja dviju duša" navodno potječe još iz drevne Kine, gdje se lokoti mogu pronaći u hramovima, na svetim planinama, pa čak i na metalnim lancima pričvršćenima na Kineski zid.

Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju lokot sa svojim inicijalima na ogradu mosta ili drugoga specifičnog mjesta te bace ključ kako nitko drugi ne bi mogao "otključati" njihova srca.

Prema većini izvora, moderna varijanta zapečaćivanja ljubavi počela je ranih '80-ih godina u mađarskom Pečuhu, a označavala je solidarnost između zaljubljenih studenata, čiji su zahtjevni studiji nerijetko ugrožavali opstanak veze. No najvišlje ljubavnika iz cijelog svijeta zaključali su svoju ljubav u gradu ljubavi, na pariškom mostu De l'Archeveche.

Romantična ideja

Iako možda suvremena svakodnevica sve teže "probavlja" romantiku, možda će se neke od ljubavi i otpečatiti i puno prije nego što njihov katanac prošara hrđa, no vjerujemo da to neće spriječiti i druge zaljubljene sugrađane da se pridružite ovoj romantičnoj ideji.

Budući da se radi o svjetski poznatom običaju, i mnogi turisti bi mogli zauvijek svoju ljubav zaključati u često opjevanom, romantičnom gradu na Neretvi.

Kopirati
Drag cursor here to close