Šaldžija

Vučić se poigrao s pozdravima Čoviću i Lajčaku u Mostaru

Uoči ceremonije otvaranja Sajma, Vučić je na Instagramu napisao kako je s Lajčakom u Mostaru imao ''još jedan otvoren i konkretan razgovor''.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2024. u 11:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, u ponedjeljak na mostarskom aerodromu rekao kako je slobodan reći da mu nisu dragi susreti sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i na ceremoniji otvaranja mostarskog gospodarskog sajma iskoristio je priliku da prozove nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH.

Nitko ne zna što

''Dragi naši domaćini, svi redom, Lajčaka nisu znali kako da predstave, svi znaju da je nešto u EU, ali nitko ne zna što'', rekao je Vučić na što se i sam Lajčak nasmijao.

No, uoči te ceremonije, Vučić je na Instagramu napisao kako je s Lajčakom u Mostaru imao ''još jedan otvoren i konkretan razgovor''.

Razgovarali su, napisao je Vučić, ''o sve većim izazovima pred nama, položaju srpskog naroda, dešavanjima na Kosovu i Metohiji i sve manjem prostoru za rješavanje otvorenih pitanja kroz konstruktivan dijalog i poštovanje međunarodnog prava''.

Vučić je naveo da ponovio da Srbija ''uporno nastavlja da vodi odgovornu i ozbiljnu politiku očuvanja mira i stabilnosti'', ali i naglasio da za Srbiju ''nema povlačenja i kompromisa'' kada je riječ o sigurnosti Srba i zaštiti nacionalnih interesa.

"Kao naš dugogodišnji partner, Lajčak zna da će se Srbija boriti uvijek i na svakom mjestu za svoj narod, zemlju i istinu. Mi drugu otadžbinu nemamo, niti možemo ići drugim putem",  napisao je Vučić na Instagramu.

Čovićeve funkcije i iskrenost

Vučić se tijekom govora na ceremoniji otvaranja mostarskog sajma ''našalio'' i s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, HNS-a BiH i predsjedateljem Doma naroda i domaćinom mostarskih sajamskih i političkih susreta.

''Hvala Dragane, tebi posebno, na gostoprimstvu. Ja ne znam koja ti je sad funkcija, ali si vrhunski domaćin, i hvala ti'', rekao je Vučić.

Vučić je poručio da se nada da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, ''svi jedni prema drugima - u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima''.

"Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima i u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim, ne bih da govorim o drugim odnosima, jer vjerujem da zajednički možemo živjeti, da napredujemo još mnogo brže. I mislim da nismo loši od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori", istaknuo je Vučić u obraćanju na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.

Tko će koga za gušu

Dodao je kako nije prvi put da se lideri susreću na Sajmu u Mostaru.

"I postala je nekako tradicija da uvijek uz tradicionalno gostoprimstvo, gostoljublje naših domaćina, možemo da se družimo, možemo da razgovaramo o svim temama. Onda nerijetko gledamo tko će koga i kako za gušu, pošto smo naučili ne da radimo zajedno uvijek u regiji već kako ćemo jednim protiv drugih da se borimo, a da se to uvijek baš ne vidi direktno, da to ni Europljani ne vide, da oni ne otkriju, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspije mnogo više, nego da svi zajedno uspijemo i ja se nadam da ćemo to moći promijeniti", rekao je Vučić.

Plenković uputio primjedbe Vučiću

Vučić je rekao i da je imao kratak razgovor s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.   

"Razgovarali smo i on mi je ukazao na jednu stvar, a neću da govorim o našim primjedbama prema drugima kojih naravno ima - koliko hoćete, već o onome što su primjedbe na naš račun. I gledat ćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i da popravljamo u svakom trenutku", rekao je Vučić.

Srbija na sajmu

Inače, na sajmu u Mostaru, na kojem Srbije sudjeluje 15. put, predstavlja se 26 kompanija iz Srbije.

Radi se o kompanijama iz oblasti prehrambene industrije, poljoprivrede, tehnologije dronova, špedicije, logistike, zatim metalne industrije, kemijske, industrije plastike i namještaja, a prisutna je i Air Srbija koja je u ponedjeljak, nakon 30 godina, ponovno oživjela liniju Mostar-Beograd.

Najvažniji proizvodi koje je Srbija plasirala na tržište BiH u 2023. godini bili su: mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, strojevi i uređaji, plastika i proizvodi od plastike, dijelovi za vozila, željezo i čelik, žitarice...

Kopirati
Drag cursor here to close