Iskorak

Sveučilište u Mostaru se nakon pisma o neodrživosti pohvalilo novom ljestvicom

Ova vijest objavljena je dan nakon što su djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održali štrajk upozorenja…
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 05. 2024. u 09:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sveučilište u Mostaru se po prvi put u povijesti konačno prijavilo na THE Impact Rankings rang-listu u studenome 2023. nakon što je Ured za međunarodni ranking proveo višemjesečan intenzivan i sveobuhvatan proces prijave s obzirom na to da je bilo potrebno detaljno provesti Sveučilište u Mostaru kroz 17 ciljeva, 169 podciljeva i 232 indikatora prije konačnoga podnošenja prijave'', objavilo je Sveučilište u Mostaru navodeći kako ''gaji utemeljena očekivanja da će se po prvi put u povijesti pojaviti na Timesovoj ljestvici što bi bilo najveće priznanje u povijesti SUM-a''.

Ova vijest objavljena je dan nakon što su djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održali štrajk upozorenja i nakon pisma tom fakultetu iz Rektorata u kojem stoji kako je Sveučilište u lošoj financijskoj situaciji te da je financijski neodrživo.

S jedne strane neodrživo, s druge iskorak

U pismu se navodi kako je Sveučilište u Mostaru uplatilo fakultetima i akademiji Sveučilišta ''veći novčani iznos, nego što je Sveučilište u Mostaru primilo od svojih osnivača'' te da je ''razlika je 'pokrivana' iz kreditnih sredstava od financijskih institucija''. Dalje se navodi kako se ''radi o dugoročno neodrživom financijskom modusu''.

No, poslije toga Sveučilište je objavilo kako bi ''ovo pojavljivanje na listi Times Higher Educationa uvrstilo Sveučilište u Mostaru u društvo najznačajnijih svjetskih sveučilišta te bi takav svjetski iskorak Sveučilišta u Mostaru značajno pridonio i međunarodnoj vidljivosti''.

''Rangiranje, a posebno na spomenutoj rang-listi važno je jer stavlja pod lupu sve ono što se na Sveučilištu godinama radi i gradi od akademskih, znanstveno-istraživačkih aktivnosti, nastavne djelatnosti, digitalizacije, sveučilišnoga doprinosa zajednici i svega ostalog što spada u domenu rada sveučilišta te upravo ranking sveučilišta čini te rezultate vidljivima, opipljivima i mjerljivima, a analogno tomu omogućava usporedbu kako sa sveučilištima u regiji, tako i onima na europskoj i svjetskoj akademskoj sceni'', navedeno je na internetskim stranicama Sveučilišta.

Kongres na Tajlandu

Dodaje se kako je ''Times Higher Education (THE) ugledna međunarodna organizacija koja se bavi visokim obrazovanjem'' te da je ''njezina misija jačanje visokoga obrazovanja na svim razinama, a posebno kroz strateško savjetovanje i precizne analize svih domena rada jednoga sveučilišta temeljene na relevantnim podatcima putem sveobuhvatnih statističkih alata, ali i drugih relevantnih metoda''.

''Metodologija i sustav procjene Times Higher Education ranking liste odličan je referentan alat koji nam može pomoći detektirati i uočiti prostor za napredak i poboljšanje, pružiti povratnu informaciju na čemu je potrebno raditi kao i omogućiti razmjenu dobrih praksi s drugim sveučilištima koja isto sudjeluju u rangiranjima'', navodi Sveučilište dodajući kako Times Higher Education organizira Global Sustainable Development Congress od 10. do 13. lipnja u Bangkoku, Tajland.

Na kongresu bi, kako se navodi, trebalo biti više od ''3000 stručnjaka koji se bave visokim obrazovanjem iz akademskoga svijeta, politike, vlada, međunarodnih organizacija, industrije i društva''.

Nakon štrajka upozorenja Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije kojeg su pismom podržali djelatnici  Agronomskog i prehrambenog-tehnološkog fakulteta, nije bilo službenog očitovanja Sveučilišta. Pored toga, i djelatnici nekih drugih fakulteta, doduše anonimno, govorili su kako Sveučilište ovakvim načinom financiranja postalo privatno nalik na trgovačko društvo.

Studenti bez odgovora

No, u pismu koje je dostavljeno onima koji su se odlučili na štrajk navodi se kako je Sveučilište u Mostaru u prethodnom godišnjem razdoblju primilo, odnosno ostvarilo prihode od svojih osnivača u ukupnom iznosu od 7.553.000 KM.

Dodaje se da je udio sredstava od osnivača u ukupno ostvarenim prihodima Sveučilišta u Mostaru oko 22%, te da se preostali iznos ostvaruje iz drugih izvora, prvenstveno školarina koji u cijelosti ostaju na Fakultetima.

Rektor mostarskog Sveučilišta, Zoran Tomić, objavio je u pismu kako Uprava Sveučilišta u Mostaru ''kontinuirano više puta i na više načina obavještavala Upravno vijeće, kao i osnivače i nadležne županije, o financijskim potrebama Sveučilišta u Mostaru, kao i nužnosti da se udio financiranja od strane osnivača poveća na puno veću razinu''. No, navodi kako im nitko na to nije odgovorio.

Podsjetimo, u studenom 2020. godine mostarski su studenti prosvjedovali upravo zbog visokih školarina, ali im tada nitko nije odgovorio iako su se okupljali pred zgradom Rektorata s koje je sav prosvjed sniman.

Kopirati
Drag cursor here to close