Nezadovoljstvo

Počinje štrajk u osnovnim školama KS, 'uzavrelo' i u HNŽ-u

Štrajk u KS će biti realiziran svaki nastavni dan, do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 04. 2024. u 10:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za danas početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, štrajk će trajati prva dva nastavna sata.

Štrajk svaki dan

Sivro naglašava da su njihovi zahtjevi prilično jasni i artikulirani, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja.

Precizira da će štrajk biti realiziran svaki nastavni dan, do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

''Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku'', kazao je.

Podsjeća da je odluku o štrajku upozorenja Sindikat donio prije mjesec dana.

Premijer - ''nećemo pristati na ucjene''

Samostalni sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo ovim povodom za danas je najavio i pres-konferenciju.

Gostujući sinoć u emisiji Polis Televizije Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, komentirajući štrajk upozorenja rekao je da će najviše ispaštati učenici i roditelji.

"Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto'', istaknuo je premijer Uk.

Iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo, rekao je da namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata ali da na ucjene neće pristati.

"Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prijevoz i dodatak na minuli rad. No, ne treba licitirati je li to odlična plaća. Smatram da je plaća dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plaće u javnom i privatnom sektoru'', zaključio je.

Nezadovoljstvo i u HNŽ-u

Nezadovoljstvo prosvjetara vlada i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja koji rade po hrvatskom i bosanskom planu i programu su krajem prosinca organizirali prosvjednu šetnju i jednosatni štrajk upozorenja na ulicama Mostara.

Sindikati su tada izrazili nezadovoljstvo novom Vladom, kojoj ne vjeruju da nema dovoljno novaca u proračunu, te su pozivali Vladu na dijalog.

Koordinacija je u siječnju putem priopćenja za medije ponavljala nezadovoljstvo statusom, te smatraju da nazaduju s novom Vladom. Navode kako su pokušavali novim članovima Vlade HNŽ ukazati na neophodnost povećanja osnovice, a samim time i primanja proračunskih korisnika. U veljači je održana i prosvjedna šetnja kada je više od 1.000 prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Razlozi štrajka tada su bili: povećanje plaća od 15%, pokretanje procesa napredovanja u struci, potpisivanje Sporazuma o zbrinjavanju radnika, izrada Pedagoških standarda, sistematski pregledi, raspisivanje konkursa na neodređeno i pomoć po Uredbi Vlade F BiH.

Nakon brojnih priopćenja o nesuradnji, oglasila se i Vlada, navodeći kako ''zbog upornoga odbijanja druge strane da prihvati činjenice i stvarnu argumentaciju, željeni dijalog nažalost nije ostvaren''. ''Svjesna učinaka inflacije i kontinuiranoga rasta životnih troškova, Vlada razumije sindikalna nastojanja da, i izvan onoga što je sadržano u kolektivnim ugovorima, ishoduju dodatna povećanja prava i primanja svojemu članstvu. Vlada je, u više navrata, istaknula kako će, ukoliko stanje javnih prihoda to omogući, dodatno poboljšati materijalne statuse svih proračunskih korisnika. Međutim, svjesna odgovornosti, ne će davati neodrživa obećanja za ono za što nema financijsku podlogu'', navedeno je u odgovoru Vlade HNŽ.

Nova ponuda i nezadovoljstvo

Nakon toga početkom travnja održan je jedan sastanak Vlade i predstavnika sindikata koji nisu bili zadovoljni ponudom.

Sindikati su u priopćenju za medije rekli da im je ''predočena sramna ponuda Vlade – povećanje koeficijenata od 2,5% od 01.06.2024. i to ne za sve uposlenike''.

''Urađen je Pravilnik o napredovanju i predviđen dodatak za mentore u iznosu od 3% i 5% za savjetnike (prije ukidanja ovi dodaci su iznosili 5 i 8%) kao i Pedagoški standardi. Iako je većina kantona dobila dio pomoći po Uredbi Vlade F BiH u HNŽ-a nema novca ni za to. Ovo je još jedan šamar uposlenima u obrazovanju kojima se pokazuje koliko se oni i njihov rad cijene. Razočarani ponudom koju su dobili, sindikalni predstavnici su ove informacije proslijedili članstvu koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk'', dodano je u priopćenju.

Iz Vlade se nakon ovog sastanka nisu oglašavali.

Nakon sastanka članstvu sindikata je proslijeđena informacija na anketiranje o tome hoće li prihvatiti ponudu ili idu u generalni štajk i na prosvjede, nakon čega će se sindikati obratiti javnosti s informacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close