Nasilje nad djecom i mladima

Okrugli stol u Mostaru: Potrebno obrazovati roditelje i odgojitelje

Pročelnica Studija socijalnog rada Sveučilišta u Mostaru dr.sc. Anita Begić navela je kako prevencija nasilja mora biti kontinuirana i kako se ne može provoditi ad hoc.
Lifestyle / Flash | 20. 12. 2023. u 18:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "Sigurnost na društvenim mrežama" održan je u srijedu u Mostaru okrugli stol na temu "Iskustva stručnjaka o online nasilju nad djecom i mladima", u organizaciji Centra za djecu, mlade i obitelj SPES.

Tijekom okruglog stola istaknuto je kako obitelj kao institucija igra važnu ulogu u samoj prevenciji online nasilja među djecom i mladima te da je upravo iz tog razloga nužno obrazovati roditelje i odgojitelje te pomoći im u usmjeravanju komunikacije, koja će se njima samima učiniti prihvatljivom, a njihovoj djeci razumljivom.

Kontinuirana prevencija nasilja

Pročelnica Studija socijalnog rada Sveučilišta u Mostaru dr.sc. Anita Begić navela je kako prevencija nasilja mora biti kontinuirana i kako se ne može provoditi ad hoc.

Ocijenila je kako je u školama potrebno sustavno provoditi edukacijske programe, koji trebaju biti strogo usmjereni na prepoznavanje nasilja i njegovu prevenciju.

Temeljni zaključak okruglog stola je zamisao o kreiranju grupa podrške koje kao takve mogu parirati grupama mržnje koje se pojavljuju među djecom i mladima te svojim pozitivnim primjerom djelovati na nasilje "iznutra".

Dodatno obrazovanje

Još jedna aktivnost u nizu, predviđena za stručnjakinje i stručnjake koji rade s djecom i mladima (pedagoge, socijalne radnike, psihologe), podržana je u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Kroz dosadašnje, ali i buduće aktivnosti projekta "Sigurnost na društvenim mrežama", stručni kadar imat će priliku dodatno se obrazovati u području online nasilja među djecom i mladima te dobiti brojna saznanja, preporuke i ideje za projekte, koji mogu značajno utjecati u sprječavanju nasilja, ali svakako i načinima djelovanja kada do njega ipak dođe.

Podsjećamo, implementacija projekta predviđena je sve do ožujka, 2024. godine kada je planirano svečano predstavljanje preventivnog priručnika za sve stručnjakinje i stručnjake u radu s djecom i mladima, priopćeno je iz Centra za djecu, mlade i obitelj SPES.

Kopirati
Drag cursor here to close