Gimnazija Mostar

FOTO | Sajam nauke - Mostarci kroz primjere učili o znanosti i umjetnosti

"19 eksperimenata, 16 demonstracija... Znanost + umjetnost", obilježili su ovogodišnji Sajam nauke.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 04. 2024. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gimnazija Mostar priredila je u svojem dvorištu Sajam nauke za sve okupljene građane, ali i zainteresirane buduće učenike.

Šarolik program 

"19 eksperimenata, 16 demonstracija... Znanost + umjetnost", obilježili su ovogodišnji Sajam nauke.

Iz Gimanzije Mostar su zahvalili upravama, nastavnicima i učenicima IV osnovne škole, O.Š. 'Mustafa Ejubović šejh Jujo', O.Š. 'Vrapčići' i O.Š 'Bijelo Polje' na posjeti i druženju. 

Foto: PR / Demonstracija na Sajmu nauke

Zahvalili su i sugrađanima koji su s učenicima sudjelovali u uređenju njihovog školskog dvorišta.

Kako su istaknuli, vrijedni profesori i učenici su sve pripremili te sa gostima ispitivali pH vrijednost kozmetike, određivali krvne grupe, uz pomoć refraktometra mjerili količinu šećera u različitim sokovima.

"Gosti su imali priliku vidjeti i proizvode napravljene uz pomoć 3D printera, vidjeli su i brojne radove učenika - modele iz citologije, genetike i fiziologije čovjeka, vidjeli su gimnazijske matične knjige stare 70 i više godina, pravili su sapune, svijeće i šampone, vidjeli su zeleni zid od recikliranog materijala, radili su disekciju riblje vrste, pratili su i demonstraciju rada srca i ekskretornog sistema, demonstraciju rada vulkana", istaknuli su iz Gimnazije Mostar.

Foto: PR / Učilo se i o ekologiji

Brojne aktivnosti 

Fizičari su demonstrirali inerciju šešira, Newtonovo klatno koje demonstrira neke od najvažnijih fizikalnih koncepata: energiju, količinu kretanja i sudare, zatim Bernoullijev princip, rad Plazma kugle ili Tesline kugle, zatim homopolarni motor, levitirajuću olovku, hologram, indeks prelamanja svjetlosti kroz kuglice, rad tonoskop.

Foto: PR / Sajam nauke

"Naši gosti su imali priliku vidjeti i prikaz sliva rijeke Neretve, rješavati zabavne matematičke probleme, pisati stihove o bosanskom na bosanskom, ponoviti glagolska vremena njemačkog i engleskog jezika, upoznati se s novim jezicima koje mogu izučavati u Gimnaziji - latinskim i francuskim jezikom i još puno, puno aktivnosti...", istaknuli su iz Gimnazije Mostar.

Dan su uljepšali talentirani učenici koji su slikali, kao i glazbenici koji su pjevali.

Foto: PR / Šarolik program Sajma nauke
Foto: PR / Gimnazija Mostar priredila je u svojem dvorištu Sajam nauke
Kopirati
Drag cursor here to close