sa 70 KM na 110 KM

ZZO HNŽ povećao sudjelovanje u nabavi pelena

Povećanje cijene ovog ortopedskog pomagala, u praksi, za osiguranike značilo je smanjenje prava odnosno manje količine istih na teret sredstava Zavoda.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 07. 2023. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije povećao je visinu sudjelovanja u troškovima nabave pelena za inkontinenciju sa 70 KM na 110 KM mjesečno za osiguranike koji imaju pravo na ovo ortopedsko pomagalo.

Naime, po javnom pozivu koji je Zavod objavio 1.7.2023. godine dobavljači su dostavili cijene pelena za inkontinenciju koje su značajno veće u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje cijene ovog ortopedskog pomagala, u praksi, za osiguranike značilo je smanjenje prava odnosno manje količine istih na teret sredstava Zavoda.

Kako osiguranicima ne bi bila umanjena prava koja im Zavod godinama unatrag osigurava, po nalogu direktorice Zavoda mr. sc. Ana Vidačak dr. med., Stručna služba ZZO HNŽ-a izradila analizu potreba osiguranika i izračun dodatnih sredstava potrebnih za sufinanciranje ovoga pomagala sukladno povećanju cijena na tržištu i financijskim mogućnostima Zavoda.

Temeljem izrađenog izračuna, a na prijedlog direktorice Vidačak, Upravno vijeće donijelo je odluku da visina sudjelovanja Zavoda sa 70 KM bude povećana na 110 KM pa je, unatoč povećanju cijene pelena na tržištu, broj pelena koji osiguranici mogu uzeti na teret sredstava Zavoda značajno povećan u odnosu na razdoblje prije povećanja cijena, ističu iz Zavoda.

Poradi boljeg razumijevanja donesene Odluke u nastavku je prikazan jedan primjer izračuna u kojemu su korištene cijene pelena koje osiguranici najčešće realiziraju.

Naime, cijena jedne pelene za inkontinenciju koju osiguranici najčešće realiziraju iznosila je 0,87 KM. Sudjelovanjem Zavoda u mjesečnom iznosu od 70 KM osiguranici su mogli ostvariti pravo na cca. 80 pelena mjesečno. Povećanjem cijena pelene za inkontinenciju koje su koštale 0,87 KM po komadu sada koštaju 1 KM po komadu. Povećanjem visine sudjelovanja Zavoda, sa 70 KM na 110 KM mjesečno, osiguranici mogu ostvariti pravo na cca. 110 pelena mjesečno umjesto dosadašnjih 80 pelena, pojasnili su iz Zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close