Zavod za javno zdravstvo FBiH

Znanstveni skup u Neumu: Zdravlje djece je najvažnije, a krizne situacije nisu iza nas

''Zdravlje djece je svakako svima nama najvažnije, stoga, je vrlo važno da detaljno analiziramo kako je pandemija covida-10 utjecala na zdravlje djece, s kojim problemima su se djeca susretala i kako te probleme rješavati'', kazala je Gudeljević.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 10. 2022. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i UNICEF BiH organizirali su stručni skup pod nazivom ''Za zdravlje svakog djeteta - značaj javnog zdravlja u kriznim situacijama''.

Skup je održan u okviru Regionalnog projekta za smanjenje posljedica pandemije covida-19 na živote djece i obitelji zapadnog Balkana i Turske – komponenta zdravstvo za BiH i u okviru zajedničkog programa UN-a ''Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini'', koji podržava Švicarska agencija za razvoj i suradnju.

Foto: Bljesak.info / Znanstveni skup u Neumu

O značaju skupa govorili su ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, voditeljica programa za zdravstvo i rani rast i razvoj UNICEF BiH Fatima Čengić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez...

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević poručila je kako je zdravlje djece svima najvažnije ''radi čega je važno detaljno analizirati kako je pandemija covida-19 utjecala na njihovo zdravlje, ocijenivši da je vrlo važno znati i kako se pripremiti za krizne situacije koje zasigurno nisu iza nas''.

Napomenula je kako je važno vidjeti i koja su to iskustva i naučene lekcije koje nosimo sa sobom iz pandemije koranavirusa.

Foto: Bljesak.info / Ankica Gudeljević

''Zdravlje djece je svakako svima nama najvažnije, stoga, je vrlo važno da detaljno analiziramo kako je pandemija covida-10 utjecala na zdravlje djece, s kojim problemima su se djeca susretala i kako te probleme rješavati'', kazala je Gudeljević.

Ona je na panel diskusiji pojasnila ulogu svog ministarstva u pandemiji covida-19, tj. onoga što je Ministarstvo moglo uraditi i što je uradilo.

''Očekujem da će nam razmjena mišljenja ovdje u Nemu pomoći da dođemo do zaključaka kako se u budućnosti pripremiti za slične situacije, a uvjerena sam da krizne situacije nisu iza nas i da će ih u budućnosti biti još više'', ustvrdila je ministrica.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić istaknuo je kako skupom žele postići da opća i stručna javnost razmjeni informacije i planira za budućnost, što učiniti u novim koracima kako bismo imali kvalitetnije zdravstvo i zaštićeniju djecu i odrasle.

Spomenuo je i niz aktivnosti koje su se našle na skupu, a koje su važne za razvoj javnoga zdravlja poput dojenja, imunizacije, odgovora na covid krizu i slično.

Foto: Bljesak.info / Siniša Skočibušić

''U konačnici, bit će održan sastanak koordinacije ravnatelja za javno zdravstvo svih županija u FBiH, kojima će se priključit partneri iz međunarodnih organizacija koji zajedno s njima rade na promociji cijepljenja protiv covida-19 i unaprjeđenju redovitog programa imunizacije'', rekao je Skočibušić.

Voditeljica programa za zdravstvo i rani rast i razvoj UNICEF BiH Fatima Čengić kazala je kako je covid-19 kao zarazno oboljenje  pokazalo koje opasnosti nose epidemije i pandemije.

''Broj cijepljenje djece u redovnim programima cijepljenja je u zabrinjavajućem opadanju, kako u BiH, tako i u svijetu. Mi svi želimo da su naša djeca zaštićena i sigurna, pa sa ovog skupa apeliramo na roditelje da ne propuštaju redovni program cijepljenja i da cijepe djecu kako bi ih zaštitili od posljedica bolesti kao što su morbili, difterija, tetanus ili veliki kašalj'', rekla je Čengić.

Foto: Bljesak.info / Fatima Čengić

Pojasnila je i koje aktivnosti UNICEF trenutno provodi.

U tom smjeru UNICEF nastavlja raditi za zdravlje svakog djeteta. Neke od aktivnosti UNICEF-a odnose se daljnje unaprijeđenje hladnog lanca za čuvanje cjepiva, digitalizaciju procesa prikupljanja podataka o imunizaciji kao i unaprijeđenje zdravstvenog sustava za odgovor na javno-zdravstvene izazove sa kojima se možemo suočiti

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez ocijenio je kako je skup u Neumu još jedna dobra prilika da se reafirmira uloga i važnost javnoga zdravstva u BiH, odnosno da se da osvrt na cjelokupnu pandemiju i na odgovor svih razina vlasti, ali također i ulozi i važnosti Zavoda za javno zdravstvo u cijelom procesu, kao i svim partnerima koji su bili s njima tijekom krize.

Foto: Bljesak.info / Goran Čerkez

Kako je naglasio, posebno UNICEF-u, s obzirom na to da je na skupu dan osvrt na posljedice koje je covid ostavio ne samo na djecu nego i na ono što je urađeno za tu djecu i ono što će sutra, nakon covida, uraditi s djecom, u smislu zdravog rasta i razvoja.

Zdravstveni profesionalci iz Federacije BiH koji nazoče stručnom skupu u Neumu imali su priliku sudjelovati u edukativnim radionicama o interpersonalnoj komunikaciji i komunikaciji s medijima u promociji cijepljenja protiv covida-19 i redovite imunizacije djece i mladih, slušati predavanja o važnosti, zaštiti i promociji dojenja kao zlatnog standarda dječje prehrane.

Foto: Bljesak.info / Znanstveni skup u Neumu

Također, oni su imali priliku razmijeniti dosadašnja iskustva u provedbi cijepljenja protiv covida-19 u Federaciji BiH, ali i redovitoj imunizaciji djece i mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close