Prijateljske veze

Županija Zapadnohercegovačka pored Sputnika nabavlja i AstraZenecu

''Interes je veći nego što smo očekivali'', kazala je Jurić.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 01. 2021. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Županiju Zapadnohercegovačku cjepiva protiv koronavirusa stižu za mjesec dana. A kako je u emisiji Federacija danas kazala Andrea Jurić pored ruskog cjepiva Sputnik V doći će i određena količina cjepiva AstraZeneca.

''Interes je veći nego što smo očekivali. Naši dobavljači su u pregovorima, mi ne idemo kontra sustava nego tražimo alternativu za sve one koji se žele cijepiti'', kazala je Jurić.

S obzirom da trenutno u svijetu vlada problem oko isporuke cjepiva, Jurić je objasnila kako ŽZH ova cjepiva nabavlja zahvaljujući ''jakim međunarodnim vezama u farmaceutskom miljeu''.

''Poslužili smo se prijateljskim vezama. Dobri odnosi pojedinih dijelova farmaceutske industrije i naših domaćih ljudi. Nije bitno. Uglavnom naše kolege iz Švedske obećale su pod svaku cijenu osigurati za nas i određene doze AstraZeneca'', kazala je.

Cjepivo će biti dostupno u maloprodaji i svi zainteresirani moći će ga kupiti i cijepiti se s njim u svom Domu zdravlja. Zainteresirani se mogu prijaviti u Higijensko-epidemiološke službe lokalnih Domova zdravlja. Također, svi oni koji dolaze iz drugih županija moći će kupiti ovo cjepivo, samo je potrebno da se prvo prijave Zavodu za javno zdravstvo ŽZH gdje će se oni moći cijepiti.

Jurić nije precizirala moguću cijenu cjepiva, ali je navela kako je država već odredila da marža ne smije biti veća od 8 posto.

Specifikacije ruskog cjepiva ograničene su na engleskom jeziku, tako da trenutno postoje samo osnovne karakteristike o njemu. Vezano za ovaj problem Jurić je naglasila kako će pri dolasku cjepiva doći i specifikacije, te da se bez njih neće započinjati cijepljenje.

Podsjetimo, Županijski zavod za javno zdravstvo Grude u petak, 22. siječnja objavio je kako se odlučio za nabavku ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. Radi se o komercijalnom cijepljenju za sve one koji se žele, zbog poslovnih obveza ili zdravstvenih razloga, cijepiti prije nego što Federacija nabavi cjepiva.

Svi zainteresirani za cijepljenje mogu se prijaviti na kontakt telefone objavljene na web stranici Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Kada je riječ o ukidanju policijskog sata u ZHŽ-u Jurić kaže da su prije svih u Federaciji.

"Brojevi su takvi kakvi jesu. Skoro mjesec i po dana bilježimo kontinuirani pad i to su razlozi za umjereni optimizam. Planiramo lagano popuštanje i ostalih mjera u smislu povećanog broja javnih okupljanja. Mjere će se popuštati polako i sukcesivno. Ipak apeliram na stanovništvo da nose masku, drže distancu i ako su bolesni ne idu na posao".

Kopirati
Drag cursor here to close