Zimogrizni

Znate li zašto vam je stalno hladno

Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima
Lifestyle / Zdravlje | 04. 12. 2017. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Postoje  ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule, ali i oni kojima je stalno hladno.
 
Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, primjerice, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada netko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima, piše Index.hr.

Evo što o svemu kaže stručnjakinja.
 
Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se "toplina nakuplja oko vitalnih organa", kako navodi liječnica i profesorica medicine Roshini Raj.
 
Na osjećaj hladnoće može utjecati i niska razina tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su također mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature.
 
"Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nisku razinu željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature," dodaje Raj te preporučuje da u svakom slučaju posjetite liječnika koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.

Kopirati
Drag cursor here to close