Seksualno i reproduktivno zdravlje

Znate li se ikada zapitali kako je ženi sa invaliditetom kada treba otići kod ginekologa?

Seksualno i reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom
Lifestyle / Zdravlje | 10. 12. 2020. u 12:11 Bljesak.info
Seksualno i reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu s Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana ''Nešto Više'' u projektu ''Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana'' koji financira Europska unija, ističe pravo na zdravlje kao temeljno ljudsko pravo i preduvjet dostojanstvenog života.

U kontekstu pomenutog projekta, naglašavamo seksualno i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom, kao posebno osjetljivo i značajno pitanje. Žene s invaliditetom su jednako seksualno aktivne kao i njihove vršnjakinje bez invaliditeta, usprkos netočnih stereotipnih pogleda kojima se upućuje na suprotno. Prema tome, imaju iste potrebe koje se tiču seksualnog i reproduktivnog zdravlja kao i žene bez invaliditeta. Međutim, zbog višestrukih i međusobno povezanih oblika diskriminacije na osnova pola i invaliditeta, žene s invaliditetom suočavaju se s jedinstvenim i raširenim preprekama za potpuno ostvarivanje svog seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

Zbog arhitektonske nepristupačnosti zdravstvenih ustanova, nedovoljne educiranosti i stručnosti medicinskog osoblja za rad sa ženama s invaliditetom, neadekvatno opremljenih ginekoloških ordinacija za žene s invaliditetom koje koriste kolica ili se otežano kreću, te nepostojanja potrebnih servisa podrške kao što su personalna asistencija ili savjetovališta, žene s invaliditetom nemaju odgovarajući pristup uslugama seksualnog i reporoduktivnog zdravlja u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close