35 do 40 tisuća oboljelih

Život sa osteoartritisom – bol je tihi ubojica

Prema podacima Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti SNAGA, od ovih bolesti u BiH boluje 35.000 – 40.000 ljudi.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 10. 2020. u 16:36 Mirza Pirić | Udruženje Snaga

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako jutro, već nekoliko godina, naša sugovornica Lucase budi sa bolom.  Bolom koji je konstantan i jak.

Kaže da tablete koje koristi za ublažavanje bola gotovo i ne pomažu i da joj liječnici savjetuju da nauči živjeti s tim.

''Kako ću se naviknuti na bol? Ja inače ne podnosim bol dobro'', kaže.

Njoj je prije nekoliko godina dijagnosticiran osteoartritis.

''Prve simptome osjetila sam devedesetih godina. Bila je to bol u kostima koja nije prolazila ni nakon nekoliko tjedana. Sve me bolilo bez posebnog razloga, a posljednjih godina bol je konstantna i jaka'', objašnjava naša sugovornica.

Osteoartritis je kronična i degenerativna bolest koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, koljena i kralježnice.

Do uništavanja hrskavice dolazi trljanjem kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol. Nije poznat jedinstveni uzrok nastanka ove bolesti, ali poznati su brojni faktori koji povećavaju rizik od obolijevanja, a među njima su životna dob, spol i naslijeđe.

Luca je samo jedna od mnogih koji žive sa osteoartritisom u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti SNAGA, od ovih bolesti u BiH boluje 35.000 – 40.000 ljudi.

Točan podatak o oboljelima od osteoartritisau BiH ne postoji, alizabrinjavajući je podatak da je na nivou opće populacije 11% oboljelih od ove bolesti.

Od dijagnosticiranja, Luca koristi propisanu terapiju koju mora sama plaćati, kao i većina oboljelih od reumatskih bolesti. Jedinstveni lijek za osteoartritis trenutno ne postoji, a uobičajeni postupak liječenja obuhvaća primjenu kombinacije metoda liječenja u svrhu smanjenja bolova i održavanja pokretljivosti zgloba kao i fizikalnu terapiju koja je veoma važna u liječenju.

Dobra vijest je da su u Bosni i Hercegovini nedavno predstavljena klinička istraživanja koja su pokazala da veliku ulogu u ublažavanju simptoma i progresije bolesti, posebno osteoartritisa koljena, ima kristalizirani glukozaminsulfat koji pomaže pri smanjenju boli, usporava razvijanje bolesti te poboljšava funkcionalnost zgloba.

Također, predstavljen je i kratki vodič za bolesnike ''Sve što trebate znati ako bolujete od osteoartritisa''.

Iako je osteoartritis progresivna bolest, postoje načini kojima se može usporiti njeno napredovanje, a to su šetnje, plivanje i zdrava ishrana.

Osim toga, za sve pacijente koji boluju od reumatskih bolesti jako je važna podrška obitelji i okoline jer se nerijetko bolesnici suočavaju sa anksioznošću i depresijom.

Kopirati
Drag cursor here to close