UKC Tuzla

Zdravlje srca i rizici - Najvažnije biti umjeren tijekom života

Većina operativnih zahvata na aortnom zalisku i aorti izvodi se minimalno invazivno
Lifestyle / Zdravlje | 04. 10. 2023. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla radni proces se odvija kontinuirano i pojačanim intenzitetom po osnovu elektivnog (planirani), a naročito hitnog operativnog programa.

Načelnik Klinike za kardiovaskularnu kirurgiju UKC Tuzla doc. dr. Mustafa Tabaković ističe u izjavi za Fenu da su posebno ponosni na činjenicu da su, gotovo u potpunosti, standardizirali minimalno invazivne operativne zahvate na aortnom zalisku, korijenu aorte i trbušnoj aorti.

Napredne tehnologije

U takvoj vrsti zahvata koristi se napredne tehnologije s ciljem smanjenja bola i učestalosti komplikacija kao i radi bržeg oporavka pacijenta i povratka uobičajenim aktivnostima, a i ožiljci su minimalni. Postoperativna nelagodnost pacijenta je značajno manja, a sve se to odražava i na vrijeme hospitalizacije te smanjuje potrebu za analgeticima (lijekovi protiv bolova).

''Dakle, većina operativnih zahvata na aortnom zalisku i aorti se izvodi minimalno invazivno. Imamo želju ići i korak dalje, a to se odnosi na endovaskularne procedure u liječenju aneurizmi silazne aorte, kao i abdominalne aorte i zdjeličnih krvnih žila'', naglasio je doc. dr. Tabaković.

Kako je kazao, kadrovski su popunjeni i dobro educirani. Većina liječnika te klinike angažirana je i u nastavnom procesu Medicinskog fakulteta.

''S obzirom na to da su cirkulatorne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i obolijevanja u našoj zemlji, nije realno očekivati da nemamo listu čekanju. Trenutno iznosi oko 90 radnih dana'', pojasnio je doc. dr. Tabaković.

A prva kardiokirurška operacija na kucajućem ili otvorenom srcu u Bosni i Hercegovini urađena je u Univerzitetom kliničkom centru Tuzla, u septembru 1998. godine. Ovog septembra navršilo se 25 godina kardiokirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Umjeren

''Prva operacija na kucajućem ili otvorenom srcu u Bosni i Hercegovini urađena je prije 25 godina. Urađena je tada na Klinici za kardiovaskularne bolesti. Operaciju je uradio tim stručnjaka različitih profila i specijalnosti, predvođen prof. dr. Emirom Kabilom i zajedno sa supervizorom dr. Jacobom Berglundom'',naglasio je.

Prema podacima Klinike, dosad u toj ustanovi urađeno je oko 9.000 kardiokirurških operativnih procedura. Na godišnjem nivou broj operacija kontinuirano raste i trenutno bilježe oko 400 operativnih zahvata na srcu i velikim krvnim sudovima. Visoka razina stručnosti kadra kontinuirano edukativnog prvobitno tijekom ratnih godina u SAD-u, potom i u europskim centrima, omogućava primjenu najsuvremenijih metoda u dijagnostici i operativnim zahvatima po kojima je JZU UKC Tuzla prepoznatljiv u našoj zemlji i šire.

Tijekom jedne kalendarske godine u Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju UKC Tuzla hospitalizira se više od 1.000 kardiovaskularnih pacijenata, a ambulantnom pregledu bude podvrgnuto više od 9.500 pacijenata.

Na pitanje koji su to trenutno najveći rizici po zdravlje našeg srca te što možemo učiniti na prevenciji tih rizika, doc. dr. Tabaković naglašava da je važno tijekom života biti umjeren.

''Nema čarobnog štapića niti naprasnih rješenja za prevenciju nijedne od bolesti, tako ni kardiovaskularnih bolesti'', kazao je.

Prema iskustvu doc. dr. Tabakovića, najčešća oboljenja srca u Bosni i Hercegovini su bolesti koronarnih krvnih žila i zastupljene su s oko 50 posto u redovnom i hitnom operativnom programu Klinike. Može se reći da je, kako je kazao, i u zemljama regije slična situacija.

Kopirati
Drag cursor here to close