Zanimljivo...

Zašto vaši simptomi nestaju nakon što dođete u liječničku ordinaciju?

Jeste li se ikad pitali zašto vaši simptomi odjednom nestanu onog trenutka kad dođete u liječničku ordinaciju?
Lifestyle / Zdravlje | 18. 04. 2024. u 09:15 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste se ikad pojavili na pregledu kod liječnika, samo da vaši problemi nestanu, ovaj članak je za vas. 

Možda ste imali užasan tjedan, ali onog trenutka kad vaša terapija počne, osjećate se dobro. Ili ste se možda osjećali bolesnim kod kuće, ali kada uđete u ordinaciju, svi ti simptomi nestaju, prenosi HuffPost.

Posjetiti liječnika dok zapravo ne osjećate dosadne simptome može biti izazov. Što ako vam liječnik ne povjeruje? Što ako vas ne mogu adekvatno liječiti? Ove brige mogu biti još veće za osobe s dugotrajnim zdravstvenim problemima.

"Nažalost, mnogi pojedinci s kroničnim bolestima mogu osjećati potrebu da pojačaju svoje simptome kako bi bili sigurni da ih zdravstveni radnici shvaćaju ozbiljno, što je fenomen koji je često potaknut strahom da će biti otpušteni", rekao je Matt Glowiak, član fakulteta na Programu savjetovanja za mentalno zdravlje, Sveučilišta Southern New Hampshire.

Čuo je brojne priče u kojima su pacijenti pogrešno dijagnosticirani ili otpušteni jer njihov liječnik nije mogao otkriti glavni uzrok njihovog problema. "Ovaj začarani krug kontinuirano negativno utječe na um-tijelo-duh, pogoršavajući sve oblike zdravlja", dodao je.

Ove situacije mogu u nama izazvati mnoštvo osjećaja, od zbunjenosti preko razdraženosti do zabrinutosti. Zašto se to događa? Trebate li samo otkazati termin? Evo što bi se moglo dogoditi:

Simptomi prirodno osciliraju

Činjenica da se osjećate bolje u liječničkoj ordinaciji mogla bi biti slučajnost. "U nekim trenucima, simptomi mogu biti prilično ozbiljni, dok su u drugima naizgled neaktivni ili nepostojeći", rekao je Glowiak. "Ovo je sasvim normalno."

Srećom, pružatelji zdravstvenih usluga to razumiju (ili bi trebali). "Simptomi mogu doći i proći, a ne možemo očekivati da počnu samo zato što smo u liječničkoj ordinaciji", rekla je dr. Katie Deming, onkologinja i TEDx govornica.

"Kao liječnica, nisam iznenađena ako moj pacijent ne može pokazati svoje simptome u mojoj ordinaciji", dodala je Deming. "Moj je posao uzeti potpunu anamnezu kako bih razumjela problem i pomogla pacijentu pronaći rješenje, bez obzira na to jesu li simptomi prisutni tijekom posjeta."

Vaše mentalno zdravlje može utjecati na simptome

Ponekad (ne uvijek!) fizički simptomi rezultat su osjećaja stresa. To simptome ne čini manje problematičnim ili manje stvarnim - to bi moglo samo objasniti zašto se pojavljuju i odlaze.

"Čak i somatoformni simptomi - oni koji naizgled nemaju medicinski uzrok - negativno utječu na ljude", istakla je Glowiak. "Komplikacije mentalnog zdravlja negativno utječu na fizičko zdravlje, slično kao što pozitivno razmišljanje liječi."

Drugim riječima, kad vaš stres nestane, simptomi poput mučnine, ubrzanog rada srca ili druge neugode također bi mogle nestati. Nekim ljudima se to može dogoditi u liječničkoj ordinaciji, kad su okruženi drugima koji mogu pomoći.

Imate puno toga na umu

Možda ćete morati ugurati svoj termin u naporan dan koji vam odvlači pažnju od simptoma.

"Možda žurite u ured ili imate Zoom sastanak odmah nakon što završite s poslom, ili morate odvesti djecu na neko mjesto", rekla je Katherine Danley, licencirana klinička socijalna radnica iz Thriveworks u Tampi, na Floridi. "Vaš um bi jednostavno mogao biti negdje drugdje."

Razmišljate jesu li vaši simptomi toliko strašni

Pokušavajući se uvjeriti da ste "dobro" u usporedbi s ljudima koji imaju veće probleme, možete utjecati na smanjenje svojih simptoma prije termina. "Većina ljudi smatra da njihova iskustva nisu 'tako loša' kao druga i da ponekad nisu vrijedna spominjanja", rekla je Danley.

Možda ćete se brinuti da će vas vaš liječnik osuđivati, dodala je, ili ćete se možda osjećati neugodno zbog pravljenja gužve u ionako pretrpanim liječničkim ordinacijama. 

Kopirati
Drag cursor here to close