S generacije na generaciju

Tradicionalni lijekovi: Rakija za sve, krumpir u čarape, kupus na grudi...

Vjerojatno nema osobe na našim prostorima koja ove savjete nije čula barem jedanput.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 04. 2024. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boli vas trbuh? Popij malo rakije. Boli vas zub? Najbolje rakija. Bole vas zglobovi? Najbolje da utrljajte rakiju.

Vjerojatno nema osobe na našim prostorima koja ove savjete nije čula barem jedanput.

Osim magične rakije, postoje brojni zdravstveni savjeti koji se prenose generacijama te je Živim.hr pitao fitoterapeutkinju Maju Žalac, dipl. ing.agronomije koliko u njima zapravo ima istine.

Rakija liječi sve

Najčešće tegobe za koje ćete biti ponuđeni čašicom rakije su problemi sa želucem, crijevima, loša cirkulacija, zubobolja, pa čak i grlobolja i viroze, prehlade te kao oblog kod raznih tegoba.

U malim količinama to možemo objasniti djelovanjem alkohola koji širi krvne žile i djeluje na cirkulaciju, ubrzava metaboličke procese i djeluje kao digestiv. Sastojci nastali procesom fermentacije voća, najčešće šljive i kruške nemaju dokazano ljekovito djelovanje.

Posebna priča su travarice koje se rade natapanjem raznih vrsta ljekovitih biljaka u rakiji te tada one ovisno o bilju imaju i ljekovito djelovanje. Naravno, korištene opet u malim količinama, čašica dvije dnevno.

Sirovi krumpir izvlači temperaturu

Društvene mreže pune su čudesnog djelovanja sirovog krumpira koji se stavlja na tabane za skidanje temperature i izvlačenje toksina iz organizma.

Možda se ovdje radi samo o efektu hladnog obloga, a krumpir pocrni, ne zbog izvlačenja toksina iz organizma, već zbog pretvorbe aminokiseline tirozin u melanin, što se događa kad oguljen krumpir stoji na zraku i toplom, bez obzira koliko toksina imate u organizmu.

Bez obzira na to što takvo djelovanje nije znanstveno dokazano, ne može štetiti, naravno uz oprez da ako temperatura ne pada uzmete adekvatni lijek i javite se liječniku.

Naribani sirov krumpir u starim knjigama preporučuje se i kod glavobolja, reume i upale zglobova, opekline, bronhitisa ili upale pluća.

Krastavci za natečene oči

Krastavac je bogat mineralima i antioksidansima, askorbinskom i kofeinskom kiselinom što ga sve čini odličnim prirodnim tonikom za kožu koji ju hladi i hidratizira.

Foto: Canva / Djevojka s krastavcima na očima

Obloge od tanko narezanog krastavca možemo koristiti za "pomlađivanje" kože lice, manju vidljivost bora, protiv podočnjaka i podbuhlih vrećica oko očiju, te protiv opeklina od sunca.

Oblozi od octa za snižavanje temperature

Oblozi od octa, kao i alkohola šire krvne žile pa izvlače višak topline van tijela. Ovakav postupak može biti opasan posebno kod male djece jer se alkohol upija kroz kožu pa može doći čak i do trovanja. Odrasle osobe mogu uz oprez koristiti razrijeđen jabučni ocat.

Limun u crnu kavu protiv glavobolje

Vitamin C u limunu i kofein iz kave djeluju na krvne žile i kao prirodni stimulansi pa tako mogu pomoći kod nekih vrsta glavobolja.

Foto: Shutterstock / Kava s limunom

Kupus na zglobove i na grudi

Kupus sadrži određene sastojke koji djeluju protuupalno, a koristimo li listove koje smo držali u frižideru tada imamo dodatno efekt hladnog obloga.

Đumbir protiv mučnine

Gingerol iz đumbira olakšava i potiče probavu te ublažava želučane tegobe, pa se koristi protiv mučnina kod vožnje, u trudnoći, kod kemoterapija. Dobro ga je kombinirati s melisom.

Čuvarkuća i maslinovo ulje liječe upalu i začepljenost uha

Sok iz zgnječenog lista čuvarkuće poznat je po svom ljekovitom djelovanju na probleme s ušima. Djeluje protuupalno i pomaže otopiti cerumen čiji višak može prouzrokovati mnoge tegobe.

  / Ilustracija

Par kapi (mlakog) maslinovog ulja ima sličan učinak, a još bolje djeluje u obliku macerata, znači ako u maslinovom ulju maceriramo ljekovito bilje 6 tjedana (u ovom slučaju odlične su divizma i medvjeđi luk).

Čuvarkuća može pomoći i kod kurjih očiju, bradavica, sunčanih pjega, raznih otvrdnuća kože, opeklina, modrica…

Kopirati
Drag cursor here to close