Zabilježeno više slučajeva

Zaraza ušima kod djece sve raširenija u vrtićima u Hercegovini

Majka jedne djevojčice navodi da se na razne načine bore sa ovom zarazom.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2023. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaraza ušima kod djece zabilježena je u više vrtića na području Hercegovine u proteklih 10-ak dana.

Dok iz vrtića i domova zdravlja ne govore ništa o ovoj zarazi, roditelji djece koja pohađaju vrtiće u nekoliko hercegovačkih gradova potvridili su za Bljesak.info da su se u vrtićima pojavile uši.

Sve veći broj zaražene djece

''Od kraja rujna povećan je broj djece koja imaju zarazu ušima, a dobar dio djece ostao je kod kuće u prvom dijelu listopada'', tvrde roditelji s kojima smo razgovarali.

Majka jedne djevojčice navodi da se na razne načine bore sa ovom zarazom.

Gumice i sprej

''U ljekarnama postoje gumice za kosu sa mirisom koji tjera uši, kao i sprej koji se može nanijeti na kosu prije odlaska djeteta u vrtić'', ističe zabrinuta majka.

Uši su sićušni insekti bez krila. Žive na glavi u vlasištu ljudi i hrane se krvlju iz vlasišta. Uši na glavi čest su problem, posebno za djecu. Lako se šire s osobe na osobu, a ponekad ih se teško riješiti.

Njihovi ugrizi kod djeteta mogu uzrokovati svrbež i nadraženost vlasišta, a grebanje može dovesti do infekcije.

Uši su neugodne, ali nisu opasne i ne šire bolest. Prisutnost ušiju nije pokazatelj loše higijene. Najbolje je odmah početi sa tretiranjem ušiju kako bi se spriječilo njihovo širenje.

Pregledajte djecu nakon povratka iz vrtića

Potražite uši i gnjide na vlasištu, iza ušiju i na zatiljku glave. Rijetko se može uočiti prisutnost ušiju na trepavicama ili obrvama.

Nimfu i odraslu uš može biti teško pronaći. Obično ih nema puno i ne kreću se brzo. Potražite gnjide pričvršćene za vlas kose u blizini vlasišta. Gnjide mogu izgledati poput peruti.

Da biste ih razlikovali, pokušajte prstima povući malu „mrlju”. Ukoliko je perut može se ukloniti, ali ako je gnjida ona ostaju pričvršćena za vlas kose. Povećalo i jaka svjetlost mogu pomoći pri inspekciji.

Najbolji način provjere je pomoću češlja s gustim zupcima na vlažnoj kosi. Kosu češljajte u vrlo malim pramenovima i potražite uši ili gnjide na češlju. Češalj možete obrisati s tkaninom ili papirnatim ručnik na kojem ćete ih moći lakše uočiti.

Potražite pomoć liječnika

Ako se vaše dijete svrbi i grebe po glavi, a niste sigurni dali su to uši, potrebno je zatražiti pregled vlasišta kod liječnika.

Ako ste u kosi djeteta pronašli znakove zaraze ušima obavezno obavijestite osoblje vrtića ili škole te pregledajte vlasište ostalim ukućanima. Zaraženo dijete bi trebalo ostati kod kuće sve dok se ne provedete tretman protiv ušiju.

Kopirati
Drag cursor here to close