Nije sramota

Započela je sezona ušiju u školama i vrtićima – Kako ih se riješiti?

Pojava ušiju nije i ne smije biti razlog za sram jer do zaraze dolazi nevezano uz dob, spol, osobnu higijenu i duljinu kose.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 09. 2023. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povratkom mališana u školske klupe i vrtiće stižu brojne epidemije karakteristične za dječji kolektiv. Među njima su i uši, sitni nametnici kojih se teško riješiti jednom kada do širenja zaraze dođe.

Nerijetko se pojavom epidemije ušiju počne širiti panika diljem kolektiva uslijed čega neki roditelji zbog srama odluče prešutjeti da je njihovo dijete dobilo uši čime je zarazu teško zaustaviti. Pojava ušiju nije i ne smije biti razlog za sram jer do zaraze dolazi nevezano uz dob, spol, osobnu higijenu i duljinu kose.

Nisu opasne

Iako ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolesti, ponekad ih se teško riješiti zbog nedovoljne informiranosti.

Prije polaska u školu i vrtić kroz razgovor objasnite djetetu da ne bi trebao s prijateljima dijeliti osobne stvari poput četke, kape, šešira i sličnih predmeta. Potencijalno rizična situacija tijekom koje vrlo lako može doći do zaraze je i selfie zbog bliskog kontakta s glavom drugog djeteta.

Jedan od znakova zaraze ušima je intenzivan svrbež, međutim u početku ovaj simptom može izostati. Upravo zato ako se u kolektivu pojavila ušljivost obavezno obavite detaljan pregled djetetova vlasišta. S obzirom na to da su uši velike oko 2,5 do 3,5 milimetra, a bojom su slične boji kože ponekad ih je teško uočiti stoga se prilikom pregleda možete koristiti povećalom i jakim svjetlom.

Borba s ušima

Borba s ušima može biti dugotrajna i mukotrpna zbog brojnih zabluda zbog kojih liječenje nije efikasno. Kako ne biste griješili trebate znati da je uši nemoguće ukloniti bez odgovarajućeg tretmana, a šišanje i farbanje kose nije metoda eliminacije ovih nametnika.

Ako ste u kosi djeteta pronašli znakove zaraze ušima obavezno obavijestite osoblje škole ili vrtića te pregledajte vlasište ostalih ukućana. Zaraženo dijete bi trebalo ostati kod kuće sve dok ne provedete tretman protiv ušiju.

Čišćenje svih mjesta

Ne treba zaboraviti ni na čišćenje svih mjesta s kojima je kosa bila u kontaktu: posteljinu je dovoljno oprati na normalnoj temperaturi, ne treba je iskuhavati, a naslone na kauču i foteljama, isto kao i sjedišta u automobilu, dovoljno je usisati.

Plišane igračke koje se ne smiju prati zatvorite u plastičnu vreću na bar dva tjedna da bi se uši, ali i jajašca koja bi se mogla izleći, uguše.

Četke za kosu i češljeve dovoljno je staviti u vrećicu i preko noći u zamrzivač.

Premda se uvriježilo mišljenje da se uši pojavljuju kod osoba koje ne vode računa o higijeni, pa se zbog toga mnogi roditelji boje osude te se srame prijaviti njihovu pojavu, treba naglasiti da to nije točno.
Uši u kosi dakle nisu znak manjkave higijene, njih može dobiti svatko od nas, a kako bi se izbjeglo širenje, stručnjaci ponavljaju da se protiv njih tretiraju svi članovi obitelji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close