Čine čuda!

Zaboravite na upalu mjehura uz pomoć ovih 7 moćnih čajeva

Upala mjehura je jako neugodno stanje, no na svu sreću, priroda nam pruža rješenje kroz šalicu toplog, ljekovitog čaja.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 01. 2024. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražili smo koji su čajevi najučinkovitiji u borbi protiv ovog čestog problema te otkrivamo sve o njihovim blagodatima. 

1. Čaj od kukuruzne svile 

Kukuruzna svila je vlaknasti dio kukuruza koji je učinkovit u borbi protiv upale mjehura. Ima diuretička svojstva te pomaže izbaciti toksine iz tijela. 

Priprema: Jednu čajnu žlicu suhe kukuruzne svile prelijte šalicom vruće vode, poklopite te ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga procijedite te ga toplog pijte jednom dnevno, a kod težih upala do 3 puta na dan. 

Izbjegavajte konzumaciju ovog čaja pred spavanje jer ima snažna diuretička svojstva, te ćete zbog toga cijelu noć morati ići na wc. 

2. Čaj od koprive 

Ovaj čaj je od davnina poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Pomaže u čišćenju urinarnog trakta te olakšava simptome upale mjehura. Bogat je antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji tijela, nakon čega ćete se sigurno osjećati bolje. 

Priprema: Svježe ili suhe listove prelijte sa šalicom vruće vode, poklopite, te ostavite da odstoji. Ako volite jači čaj koristite više listova a za optimalnu jačinu 3-4 listića će biti dovoljna.

Nakon što kopriva ispusti svoja blagotvorna svojstva, procijedite čaj te ga konzumirajte. 

Iako je biljni, s ovim čajem ne treba pretjerivati. Jedna šalica dnevno će biti sasvim dovoljna. 

3. Čaj od medvjetke (uve)

Ovaj čaj je poznat po svom antiseptičkom djelovanju na urinarni trakt. Koristi se od davnina te je mnoge spasio od neugodnog stanja koje upala mjehura uzrokuje. Uvin čaj pomaže smanjiti simptome kao što su peckanje i učestalo mokrenje, te olakšava obavljanje svakodnevnih obaveza. 

Priprema: 4 grama suhog lista prelijte većom šalicom vruće vode, poklopite te ostavite da se hladi. Nakon 10 minuta, procijedite čaj te ga toplog konzumirajte.

 Iako prirodan, ovaj se čaj ne smije dugo konzumirati te je najbolje da se posavjetujte sa svojim liječnikom ili farmaceutom. Oni će vam na osnovu ozbiljnosti vašeg stanja dati najbolji stručni savjet. 

4. Čaj od neoljuštene zobi 

Iako nije razvikan, ovaj čaj ima umirujuće svojstvo na urinarni sustav. Osim što jako brzo pomaže kod upale, smanjit će i bolove povezane s njom. 

Priprema: U litru vode stavite 2 žlice zobi te kuhajte 5 minuta. Nakon toga ga procijedite te konzumirajte tijekom cijelog dana. Po želji ga možete zasladiti medom.

5. Čaj od peršina 

Čaj od peršina je poznat od davnina kad na raspolaganju nije bilo mnogo pripravaka za upalu mjehura. Ovaj prirodni diuretik pomaže u eliminaciji bakterija iz mjehura te ćete već nakon prve primjene osjećati olakšanje. Također, bogat je vitaminom C koji dokazano jača imunološki sustav te ubrzava oporavak. 

Priprema: 2 žlice suhog peršina prelijte s velikom šalicom vruće vode, poklopite te ostavite da se hladi. Čaj nakon 10 minuta procijedite te ga konzumirajte toplog. 

6. Čaj od stolisnika

Ovaj čaj je poznat po svojim protuupalnim svojstvima te je odličan izbor za ublažavanje simptoma upale mjehura. Osim što smanjuje upalu, pomaže kod bolova koje ovo stanje izaziva. 

Priprema: 1 čajnu žlicu suhog stolisnika prelijte sa šalicom vruće vode, poklopite i ostavite 10 minuta. Nakon toga napitak procijedite i konzumirajte tijekom dana. Kao i za sve druge čajeve koji pomažu kod upale mjehura, nije ga preporučljivo piti pred spavanje. 

7. Čaj od brusnice 

Svima je poznato koliko je brusnica dobar saveznik kod problema s urinarnim infekcijama. Sprječava prianjanje bakterija na zidove mokraćnog mjehura te jako brzo olakšava neugodne simptome. Iako snažan da se bori i sa najupornijim upalama mjehura,  ovaj čaj je toliko blag da ga liječnici preporučuju trudnicama. 

Priprema: 2 žlice plodova brusnice prelijte s 2 dl vruće vode te ostavite da se hladi 10-ak minuta. Nakon toga čaj procijedite te ga konzumirajte toplog. Preostale plodove nemojte bacati nego ih iskoristite kao zdravi međuobrok. 

Zaključak 

Jasno nam je da upalu mjehura svi želimo izbjeći te se nadamo da ćete na našem popisu pronaći čaj koji će vam pomoći u tome. Iako su svi prirodni, prije njihove upotrebe se posavjetujte s liječnikom koji će vam dati stručni savjet.

Uz konzumaciju ovih čajeva, nemojte zaboraviti na dovoljan unos tekućine jer ćete se samo tako riješiti nakupljenih toksina u organizmu. 

Kopirati
Drag cursor here to close