StressLess

World Cancer Day | Iz Mostara poslana poruka - bolest ne bira, djeluj preventivno!

U Mostaru, Udruga Novi Pogled obilježila je Svjetski dan borbe protiv raka, naglašavajući ključnu ulogu prevencije u suočavanju s malignim oboljenjima.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2024. u 12:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolest nikoga ne bira, a prevencija je ključna kada je riječ o malignim oboljenjima, upravo ovo je jedna od poruka koja je danas poslana iz Mostara gdje je Udruga Novi Pogled obilježila World Caner Day.

Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 4. veljače. U periodu od 2022. do 2024. godine ovaj značajan datum obilježava se s temom "Premostimo jaz u liječenju raka" i aktualizira pitanje postojećih nejednakosti u dostupnosti kvalitetnih usluga prevencije, dijagnostike, liječenja i podrške oboljelim bez obzira na visinu prihoda, spol, rasu, etnicitet, životnu dob i mjesto gdje ljudi žive.

U sklopu projekta "StressLess" podržanog od Grada Mostar članice Udruge Novi Pogled izvele su performans uz glazbu "Vrijeme" . Kroz plesne korake članice udruge su upozorile koliko je vrijeme itekako bitno u otkrivanju bolesti.

''StressLess'' 

Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogled, jedine udruge u Hercegovačko-neretvanskoj županiji za maligna oboljenja karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja kod žena na području naše županije, za Bljesak.info je rekla kako je današnji događaj zapravo poruka o važnosti prevencije.

''Prevencija je ključna u otkrivanju karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja, jer ako se na vrijeme otkrije karcinom, može se i liječiti, i to znači znači ostaje kvalitetan život i koliko toliko čovjek živi'', rekla je Memić, čije članice udruge su dokaz da život, ali kako se moglo vidjeti i pozitivan duh i zahvalnost ostaju.

I sam projekt ''StressLess'' ima simboličan naziv.

Foto: Bljesak.info / World Caner Day

''Stress je sama dijagnoza - kada čujete da ste oboljeli, a less je proces opuštanja kada prođete terapije i ciklusni protokol liječenja i shvatite da karcinom dojke ne nosi smet. Dakle kad je na vrijeme otkriven. Ženi i dalje ostaje kvaliteta života i bolest ne vlada našim životima'', rekla je.

Foto: Bljesak.info / World Caner Day

Govoreći općenito o zanemarivanju brige za vlastito zdravlje i tijelo, Memić kaže kako nemamo svi razvijenu zdravstvenu kulturu.

''Uvriježeno je pravilo da se ne ide ako ništa ne boli. Karcinom ne boli, on potiho razbija organizam i kad se ode mnogi zanemare simptome. Važno je prepoznati simptome. Što može pojedinac da učini može da pokrene zdravlje, čuva sebe, smanji cigarete, prestane pušiti, poveća tjelesnu aktivnost, da živi koliko toliko zdrav način života. To može za sebe učiniti'', rekla je.

Svijest o ginekološkom karcinomu

Ističe da imamo preventivne preglede i nada se da će zaživjeti i preventivni program za karcinom grlića raka maternice.

''Kada uzmete paralelu - o raku dojke se puno priča, a o ginekološkom karcinomu se puno ne priča. Došao je kao tema raka dojke prije 17-20 godina. Gura se pod tepih, žena je sram reći, a o tome se mora pričati javno jer bolest nikog ne bira'', poručila je Memić.

Za kraj je poručila svima kako je prevencija ključna kod raka, da redovito treba ići na preglede.

''Osluškuj svoje tijelo i prati svoje zdravlje'', rekla je Memić.

Kopirati
Drag cursor here to close