Federacija

Vlada izdvojila sredstva za liječenje djece oboljele od cistične fibroze

Riječ je o kroničnoj bolesti koja iznutra "izjeda" organizam i da održavaju takvo relativno dobro stanje bolesnici troše puno više energije nego vršnjaci i mnogo vremena tijekom dana provode u terapijskim postupcima.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 08. 2023. u 16:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj telefonski održanoj, sjednici usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o rješavanju problema vezanih uz osiguranje terapije biološkim lijekovima djece oboljele od cistične fibroze u Federaciji BiH i načinu financiranja.

Podsjećamo, ranije su se roditelji djece oboljele od cistične fibroze okupili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Roditelji su zahtijevali da Vlada odobri sredstva za kupovinu lijeka Kaftrio, koji bi pomogao njihovoj djeci. Godišnja terapija košta 250 tisuća eura.

2 milijuna

Kako je priopćeno iz Vlade Federacije BiH, donesena je Odluka o preraspodjeli sredstava iz proračuna FBiH za 2023. godinu sa razdjela Vlade Federacije BiH na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva.

''Ovom odlukom se iznos od dva milijuna KM preraspodjeljuje na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva, u okviru tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH'', navela je Vlada u priopćenju za javnost.

Kako je obrazloženo, postupajući po zahtjevu Federalnog ministarstva zdravstva, a uvažavajući činjenicu da se radi o hitnoj potrebi za nabavkom lijekova za cističnu fibrozu i da su financijska sredstva za nabavku lijekova utvrđena Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2023. godinu, koja je povučena iz parlamentarne procedure, Federalno ministarstvo financija je u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH predložilo donošenje ove odluke.

Program utroška sredstava

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donesena je i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Tekući transfer drugim razinama vlasti i fondovima - za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH“, utvrđenih Proračunom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu.

''Dopunom su sredstva za osiguravanje prava na lijekove i medicinska sredstva koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti uvećana za dva milijuna KM, a u sadržaj programa su uvršteni i lijekovi za liječenje cistične fibroze'', navedeno je.

Vlada je objavila i kako je na prijedlog ovog ministarstva, dopunjena je Odluka o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH. Dopunom su u ovu listu u okviru priloga „Posebni program“ dodana dva lijeka za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze u skladu sa kriterijima Stručne komisije za cističnu fibrozu Federalnog ministarstva zdravstva.

U obrazloženju je navedeno da je bilo potrebno lijekove za cističnu fibrozu uvrstiti u Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti u skladu sa zakonskim propisima.

Prvom danas donesenom odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zadužen je da poduzme potrebne aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti za nabavku lijekova za cističnu fibrozu.

Cistična fibroza

Cistična fibroza, kako navodi Pliva, predstavlja nasljednu bolest egzokrinih žlijezda koja je opasna po život. U potpuno razvijenom klasičnom obliku bolesti uočavaju se posljedice gustog, ljepljivog sekreta na svim mjestima gdje ima žlijezda s vanjskim izlučivanjem, a obično se radi o kombinaciji simptoma dišnog sustava, probavnog sustava, reproduktivnog sustava i žlijezda znojnica. Znakovi ove složene bolesti mogu biti tipični u različitim uzrastima, a odrastanjem je u pravilu sve više kamenčića u mozaiku cistične fibroze.

Riječ je o kroničnoj bolesti koja iznutra "izjeda" organizam i da održavaju takvo relativno dobro stanje bolesnici troše puno više energije nego vršnjaci i mnogo vremena tijekom dana provode u terapijskim postupcima.

Kopirati
Drag cursor here to close