Zloupotreba

Zatražite uvid u svoje kartone - Provjerite što u njima stoji!

“Mi imamo slučajeve da se dopisuju lažni lijekovi, izdaju se lažni recepti kako bi farmacija dala postotak doktoru koji je to uradio. Dakle, u pitanju je ozbiljan kriminal”, tvrdi Spahić.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 08. 2023. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li kakvi sve podaci stoje u vašem zdravstvenom kartonu? Znate li čitati sadržaj kartona i jeste li ikada od vašeg liječnika zatražili da vam karton da na uvid? Na ova su pitanja posljednjih mjeseci odgovarali pacijenti, njih dvije stotine u dvadesetak bosanskohercegovačkih gradova i općina, prenosi Federalna.ba. 

Zloupotrebljavaju li se kartoni?

Ispitivanje je dio projekta „Borba rotiv korupcije počinje od tebe!“ koji provode Udruženje građana “Stop mobbing” iz Trebinja u saradnji s Antikorupcijskom zdravstvenom mrežom MAAC – a sve kako bi se pokušalo doći do informacija o tome zloupotrebljavaju li se zdravstveni kartoni pacijenata i u koje svrhe.

“Ovo istraživanje odnosi se na zloupotrebu zdravstvenih kartona i zloupotrebu ljekara koji su koristili pisanje recepata u svrhu da dobiju korist”, kazala je Anica Ramić, predsjednica Udruženja Stop mobbing.

Ideju o provjeri zdravstvenih kartona pacijenata, u oba bh. entiteta, izrodio je slučaj iz Kantona Sarajevo s početka ove godine, kad je pacijent sasvim slučajno uvidio da mu karton sadrži podatke o duže vremena propisivanom lijeku za dijabetes, iako nije imao takvu dijagnozu.

Pokušaj ubojstva

“Postavilo se pitanje šta da je čovjeku nešto bilo i da morao hitno biti tretiran u nekom nesvjesnom stanju - dobio bi lijek za dijabetes. Dakle, mi više ne govorimo o korupciji, mi govorimo bukvalno o pokušaju ubojstva naših sugrađana”, upozorava Merima Spahić, predstavnica Udruženja za razvoj društva Kap iz Sarajeva.

Tako direktne nepravilnosti tijekom istraživanja nisu uočene. Bar kad je riječ o 200 pacijenata koji su u istraživanju sudjelovali. No, četiri tužiteljstva - u Trebinju, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu - potvrdila su da upravo sada imaju u procesu slučajeve koji se tiču neke vrste korupcije u zdravstvu i ugrožavanje života pacijenata.

“Mi imamo slučajeve da se dopisuju lažni lijekovi, izdaju se lažni recepti kako bi farmacija dala postotak doktoru koji je to uradio. Dakle, u pitanju je ozbiljan kriminal”, tvrdi Spahić.

Jedan raniji slučaj zabilježen je u Domu zdravlja Gacko, gdje je otkriveno izdavanje neistinitih recepata - liječnik je nakon sporazuma s tužilaštvom novčano kažnjen sa svega 500 konvertibilnih maraka. Iz Antikorupcijske zdravstvene mreže zato pozivaju pacijente - zatražite uvid u svoje kartone, provjerite šta u njima stoji.

Doduše, nerijetko će vam takva usluga biti naplaćene – istraživanjem je otkriveno da cijena uvida ili prijepisa kartona košta od 10 do 34 marke. Zanimljivo je da, kad god su takvu uslugu tražili, pacijenti, zapravo, nisu imali nikakvih sumnji u nepravilnosti, nego su za kartonima posezali zbog ostvarenja novčanih naknada, invalidnina, naplate osiguranja i slično...

Kopirati
Drag cursor here to close