Akcija

Uradite pregled dok još nemate simptome!

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebno žena ali i njihovih partnera o važnosti redovnih ginekoloških pregleda,vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te brige za vlastito zdravlje.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 01. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tjedan  prevencije karcinoma grlića maternice pokrenut je još 2007. godine od strane Europske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u posljednjem tjednu mjeseca siječnja svake godine, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Akcija

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebno žena ali i njihovih partnera o važnosti redovnih ginekoloških pregleda,vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te brige za vlastito zdravlje.

''Informiranje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unaprjeđenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope oboljevanja i umiranja ženskog stanovnistva. Osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike, te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni dostignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja'', kaže dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Početni stadij raka grlića maternice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu da ih izazovu i druga stanja (krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području).

 Tko treba da ide na skrining za rak grlića maternice

''Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tijrkom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice, ističe dr. Kuduzović.

Kopirati
Drag cursor here to close