Potrebno je više raditi

Mostarska ginekologinja: Nije dovoljno samo pričati o dolasku na papa testove

Govoreći o broju oboljelih, dr. Tanja Marić Krešić predočila je podatke da na svjetskoj razini godišnje od bolesti raka vrata maternice oboli oko pola milijuna žena, od kojih nažalost 50% i umre od ove opake bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 03. 2019. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna tribina na temu ''Prevencija raka dojke i raka vrata maternice'' održana je u srijedu u Čitluku, a  predavači na tribini su bile predsjednica Udruge Novi pogled - Maja Memić, ginekologinja SKB-a Mostar - dr. Tanja Marić Krešić, i specijalistica onkologije na Klinici za onkologiju SKB Mostar - dr. sc. Inga Marijanović.

U prvom dijelu tribine predavačice su, svaka iz svog područja, održale stručna i informativna predavanja, dok su u drugom dijelu tribine nazočne mogle postavljati pitanja. U drugom, interaktivnom dijelu predavanja nazočne su mogle javno postaviti pitanje a za postavljanje pitanja bili su pripremljeni i prigodni blokovi na koje su sudionice mogle anonimno postaviti pitanje vezano za rak vrata maternice i rak dojke, kao i njihovu prevenciju, rano otkrivanje i proces liječenja, priopćeno je iz Općine Čitluk.

Foto: Događajnica/ Facebook / Tribina o raku dojke i vratu maternice u Čitluku

Specijalistica onkologije i radioterapije na Klinici za onkologiju SKB Mostar, dr. sc. Inga Marijanović, rekla kako se ona i njezine kolege rado odazivaju na ovakve javne tribine i da su ovakvi događaji jako značajni jer se inače jako malo govori o bolestima, pa tako i malignim oboljenjima koja su gorući problem ne samo u BiH, nego u cijeloj regiji.

''Moramo biti svjesni činjenice da je BiH, mislim jedina zemlja u Europi, koja nema program prevencije raka dojke, program prevencije raka grlića maternice, i iz tog razloga ovo je uistinu jedan iskorak. Sretna sam što sam večeras ovdje i što možemo podijeliti sve ono što znamo i potencijalno razgovarati o one što ne znamo kako bi bili bolji i kako bismo pokušali nekako ići ukorak sa svim gorućim problemima koji se oko nas događaju'', rekla je liječnica Marijanović.

Na ovakvim javnim tribinama, navodi liječnica, svi se zbliže i postaju svjesniji zajedničkih problema.

''Ovakve tribine zaista doprinose jako puno jer žene jednostavno shvate što bi trebale. Možda se dogodi nekakav klik u procesu svega ovoga što se događa, tako da shvate da su one jako bitne i da je važno da vode brigu o svom zdravlju'', objasnila je dr. sc. Marijanović i napomenula da je teško govoriti o broju oboljelih jer ne postoji registar za rak, ali da preliminarni podaci dobiveni kroz populacijski registar pokazuju da oko 1.400 žena godišnje oboli od raka dojke u BiH, od čega njih 500 do 600 i umre od ove bolesti, priopćeno je.

Foto: Događajnica/ Facebook / Tribina o raku dojke i vratu maternice u Čitluku

Ovakvi podaci ukazuju na potrebu sve veće promocije prevencije i edukacije o malignim bolestima, zbog čega je i bila organizirana sinoćnja javna tribina, a  dr. Tanja Marić Krešić rekla je kako su javne tribine jako pohvalne i da se najčešće organiziraju od prosinca do ožujka, a na poseban način u siječnju kada se obilježava Svjetski dan prevencije raka vrta maternice.

''Povećan broj ovakvih druženja, te televizijskih i radijskih emisija koristi nam da pozovemo žene da dođu na pregled i doprinesemo njihovoj informiranosti. Žene su informirane o ovom problemu, samo što nas u jednom dijelu ignoriraju. Možda nisu motivirane da dolaze na redovite ginekološke preglede'', rekla je dr. Tanja Marić Krešić i pojasnila da je važno motivirati žene na redovite ginekološke preglede.

Govoreći o broju oboljelih, dr. Tanja Marić Krešić predočila je podatke da na svjetskoj razini godišnje od bolesti raka vrata maternice oboli oko pola milijuna žena, od kojih nažalost 50% i umre od ove opake bolesti.

''Ono što se događa s rakom vrata maternice je da smo ga uspjeli kroz prevenciju, na svjetskoj razini, pomaknuti na treće mjesto što se tiče obolijevanja. Na prvom mjestu je rak endometrija, potom najagresivniji od svih – rak jajnika, a rak vrata maternice je na trećem mjestu. Međutim, što se tiče izlječenja i smrtnosti, tu nismo uspjeli napraviti apsolutno nikakve pomake. Moramo prevenciju pomaknuti na jednu drugu razinu, ne samo pričati da se dolazi na papa testove, mi moramo cjepivo dovesti u BiH. Ono mora biti ne onako 'fašistički' nametnuto, nego na dobrovoljnoj osnovi, ali dostupno svima. To će biti sljedeće'', zaključila je dr. Tanja Marić Krešić, priopćeno je iz Općine Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close