Uz rat

Ukrajini prijeti velika epidemija kolere

Rizik od kolere u Mariupolju potvrdio je i izbjegli zamjenik gradonačelnika Serhiy Orlov. U gradu je još ostalo stotinjak tisuća ljudi.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 06. 2022. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Rat u Ukrajini

Drugi čovjek ukrajinske vojne obavještajne službe Vadim Skibicki otkrio je kako Ukrajina trenutno gubi na prvoj crti bojišnice i trenutno je potpuno ovisna o pristizanju oružja sa Zapada.

Kaže da su gotovo potrošili sve zalihe vlastitog topničkog streljiva i sad koriste NATO-ove projektile. No situacija je, dodaje, sve teža, jer i Europi ponestaje oružja, prenosi Novi list.

Ovo je sada topnički rat. O budućnosti će se sada odlučivati na prvim crtama bojišnice, a mi gubimo u kontekstu topništva. Sada sve ovisi o tome što ćemo dobiti od Zapada. Ukrajina ima jedan komad topništva na 10 do 15 ruskih”, ustvrdio je.

Britanski obavještajci su, pak, jutros objavili kako se Rusija bori s pružanjem osnovnih javnih usluga stanovništvu na teritorijima koje zauzima. Problemi su s vodoopskrbom, kao i telefonskim i internetskim uslugama.

U Hersonu vlada kritična nestašica lijekova, dok Mariupolju prijeti velika epidemija kolere. Prvi slučajevi izolirani su još prošlog mjeseca.

“Medicinske usluge u Mariupolju vjerojatno su već blizu kolapsa. Epidemija kolere to će još dodatno pogoršati”, navodi britansko Ministarstvo obrane, prenosi BBC.

Rizik od kolere u Mariupolju potvrdio je i izbjegli zamjenik gradonačelnika Serhiy Orlov. U gradu je još ostalo stotinjak tisuća ljudi.

“Apsolutno je moguće da se epidemija proširi u ovim uvjetima. Sanitarni sustav je nefunkcionalan, sve je puno leševa pod ruševinama, a medicinska pomoć praktički ne postoji. Rusija i dalje blokira sve pokušaje dolaska humanitarne pomoći, prenosi Hina.

Ovdje nema nijedne humanitarne organizacije, nema Crvenog križa, UN-a ili WHO-a. Dakle, naši građani dobivaju malu humanitarnu pomoć od ruskih okupatora, ali premalo je prema našoj procjeni, to je jedna desetina potrebne količine hrane i vode”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jutros je, pak, objavio kako su ukrajinske snage postigle određene pomake u borbama u jugoistočnoj regiji Zaporožja i dalje na sjeveru oko drugog grada u zemlji, Harkova.

“Imamo pozitivne vijesti u regiji Zaporožja, a postupno napredujemo i u regiji Harkov. Držimo obranu na osovini Mikolajv”, rekao je Zelenskij i dodao kako se bitka u Sjeverodonjecku pretvara u najtežu u dosadašnjem tijeku rata.

No tvrdi da ni Sjeverodonjeck, Lisičank ni drugi gradovi Donbasa, koje Rusi smatraju primarnim ciljevima, još nisu pali.

Kopirati
Drag cursor here to close