Odluka Vlade

Ukinuto CTP pravilo u FBiH

Nove mjere ne uključuj CTP pravilo (cijepljen/a testiran/a, prebolio/ljela), pa su i ostale naredbe u skladu sa ovom novinom.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 03. 2022. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, prihvatila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji u FBiH sa stanjem na dan 7. ožujka 2022. godine, s predloženim naredbama i preporukama.

Naredbe i preporuke na snagu stupaju 10.3.2022. godine, a novina je da je njihovo važenje produženo na 30 dana.

Također, novina je i da nove mjere ne uključuj CTP pravilo (cijepljen/a testiran/a, prebolio/ljela), pa su i ostale naredbe u skladu sa ovom novinom.

Vladama kantona, odnosno kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere u odnosu na epidemiološku situaciju i o tome redovno izvještavaju Krizni stožer FMZ.

Ovaj stožer je zadužen da kontinuirano prati epidemiološku situaciju COVID-19 na području FBiH i da, u slučaju pogoršanja, odmah preporuči Vladi FBiH nove mjere u odnosu na epidemiološku situaciju.

Krizni stožer zadužen je da današnje zaključke s prilozima dostavi prema kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva i zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje su danas donesene s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika od širenja virusa.

U informaciji je navedeno da je u devetoj ovogodišnjoj sedmici zabilježen srednje visok nivo prijenosa virusa, kao i pad svih indikatora, a najveći pad bilježe broj novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 41,8 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidence od prosječne u FBiH imaju Sarajevski kanton (75,15) i Hercegovačko-neretvanska županija (54,39).

Kopirati
Drag cursor here to close