Epidemija

U Sarajevu proglašena epidemija velikog kašlja

Veliki kašalj, hripavac ili pertussis je akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 03. 2024. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo proglasilo je epidemiju Velikog kašlja te su preporučene mjere – predstavljanje i zdravstveno vaspitanje o prevenciji zaraznih bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja zaraze, prijavljivanje, hospitalizacija i liječenje oboljelih, pojačana imunizacija djece te provođenje drugih mjera.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Enis Hasanović, rekao je za TVSA kako je registrirano 400 slučajeva morbile i 111 velikog kašlja.

Poručio je da je jedina prevencija- cijepljenje, kao i do sada pertussis (veliki kašalj) ide u DiTePer cjepivu, i ne trebaju posebni punktovi za dodatno cijepljenje, jer oni idu u redovnom kalendaru.

Inače, prvi slučajevi velikog kašlja u KS potvrđeni su još sredinom siječnja kada je istaknuta važnost prevencije odnosno imunizacije.

Procijepljenost stanovništva u KS je ispod 40 posto što znači da nije stvoren kolektivni imunitet.

Veliki kašalj, hripavac ili pertussis je akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest.

 

Kopirati
Drag cursor here to close