Poražavajuće brojke

U BiH 300 žena godišnje oboli od karcinoma grlića maternice, a čak trećina umre

"Karcinom grlića maternice je tip karcinoma koji vrlo kasno daje tegobe, odnosno kada se jave tegobe u pitanju je već poodmakli stadij", rekla je Obradović.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 02. 2022. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je incidenca od raka grlića maternice visoka te godišnje oboli 300 žena, od kojih jedna trećina izgubi bitku s ovom bolešću.

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, svake godine otkrije se 180 novih slučajeva oboljenja od karcinom grlića maternice, od kojeg 50 žena umre, izjavila je doktor obiteljske medicine u dobojskom Domu zdravlja Tamara Obradović.

"Karcinom grlića maternice je tip karcinoma koji vrlo kasno daje tegobe, odnosno kada se jave tegobe u pitanju je već poodmakli stadij", rekla je Obradović i istaknula da je na ovim prostorima i dalje žene nisu dovoljno svjesne da su neophodni redovni ginekološki pregledi, prenosi BHRT

Ginekologinja u Domu zdravlja Doboj Jadranka Đuranović Miličić kaže da je prošle godine u ovoj ustanovi pregledano 11.207 žena, urađeno 2.125 PAPA testa s 35 suspektna nalaza.

Ona je upozorila da se učestalost pojave ovog teškog oboljenja spušta na nižu životnu dob, ali da su i dalje najugroženije žene iz reproduktivnog doba i seksualno aktivne, pa kod njih treba staviti naglasak na prevenciju i zaštitu.

"S obzirom na sve prisutne faktore rizika koje je nemoguće eliminirati mi preporučujemo da se PAPA test obavi jednom godišnje", rekla je Miličićeva novinarima, prije sinoć održane radionice o temi "Zakaži pregled, produži život".

Miličevićeva je napomenula da je dokazano da karcinom grlića maternice uzrokuje dugotrajna izloženost humanom papiloma virusu, posebno podtipovima 16 i 18.

"Kada su u pitanju upozoravajući simptomi, treba obratiti pažnju na krvarenja nakon seksualnog odnosa, intermenstrualna krvarenja, abnormalni vaginalni iscjedak, kao i na simptome poput bol u krstima, u karlici koji su dugotrajni i ne prolaze", dodala je Miličićeva.

Kopirati
Drag cursor here to close