Rutine

Trikovi koji će vam pomoći da svako jutro ispraznite crijeva

Ako vas muči zatvor, možda je vrijeme za promjenu dnevne rutine. Ovo su navike koje vam mogu pomoći da svako jutro prvo ispraznite svoja crijeva i – lakši krenete u dan
Lifestyle / Zdravlje | 29. 05. 2023. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavljanje nužde odmah ujutro može vas riješiti osjećaja nadutosti i nadimanja, a od velike je važnosti i da se osjećate bolje tijekom cijelog dana. No, nemojte se uzrujavati ako se ne možete isprazniti čim se probudite. Ovi će vam trikovi, ako ih uvedete u svoju dnevnu rutinu, pomoći da svako jutro krene dobro.

Redovito pijte vodu

Pijenje dovoljno vode igra ključnu ulogu u probavnom procesu. Prema WebMD-u, voda pomaže hrani koju konzumirate da lakše putuje kroz crijeva. Također osigurava da vaša crijeva ostanu fleksibilna i glatka. Dehidracija je zapravo najčešći krivac za kronični zatvor.

Bez vode, vaša stolica može postati glomazna i suha, podsjeća dr. Peyton Berookim, iz Gastroenterološkog instituta Južne Kalifornije i savjetnik BelliWellija..

Pokrenite se

Ako želite pokrenuti stvari, sasvim je logično da se i vi morate pokrenuti! Fizička aktivnost jedan je od ključnih dijelova slagalice u poticanju redovite stolice. Vježbanje može ublažiti zatvor tako što pomaže hrani da brže putuje kroz debelo crijevo. Dr. Berookim kaže da je za to dovoljno šetati samo pola sata svaki dan.

Vlakna, probiotici i zdrave masti

Dodavanje vlakana, probiotika i zdravih masti u vašu svakodnevnu prehranu pomoći će vam da imate jutarnju stolicu, kaže dr. Berookim.

Trebali biste unijeti 25 do 28 grama vlakana dnevno. Jedite hranu bogatu vlaknima kao što su chia sjemenke, suhe šljive, borovnice, mljevene sjemenke lana i još mnogo toga, dodaje.

Isprobajte Squatty Potty

Ako dosad niste čuli za Squatty Potty, vrijeme je da proučite o čemu se radi. Na službenoj web stranici Squatty Pottyja jasno je prikazan položaj u kojem bi ljudi trebali obavljati veliku nuždu. Squatty Potty postavlja naše tijelo u “neutralni čučanj”, podižući oba koljena više od kukova, što pomaže povećati kut rektalnog kanala i opušta ključni mišić zdjelice koji olakšava pražnjenje crijeva.

Popijte kavu

Dr. Berookim kavu naziva “najboljim prirodnim laksativom”, ali poznato je da i drugi topli napici poput čaja također potiču rad crijeva. Prema istraživanju objavljenom u recenziranom časopisu Gut, 29% sudionika koji su pili kavu osjetilo je potiv za obavljanjem velike nužde nakon konzumiranja toplog napitka.

Izmasirajte si trbuh

Istraživanja pokazuju da masaža trbuha može pomoći u ublažavanju zatvora i učiniti vašu stolicu mnogo učestalijom.

Masaža trbuha može pomoći da se stvari u vašem debelom crijevu pomaknu u pravom smjeru i potisnu stolicu kroz debelo crijevo, kaže dr. Berookim.

Kopirati
Drag cursor here to close