Pod kontrolom

Tri slučaja hripavca u SKB Mostar

''Na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar do sada smo imali tri bolnička slučaja hripavca bez komplikacija, očekivanog kliničkog tijeka i nažalost jedan smrtni slučaj dvomjesečnog dojenčeta...''
Lifestyle / Zdravlje | 14. 12. 2023. u 10:31 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od susjedne Hrvatske, značajnije širenje hripavca, zasada, nije zabilježeno u BiH. Na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar do sada su zabilježena tri slučaja hripavca, i nažalost jedan smrtni slučaj dvomjesečne bebe koja je je imala i druge bolesti, potvrđeno je za Bljesak.info iz mostarske bolnice.

''Na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar do sada smo imali tri bolnička slučaja hripavca bez komplikacija, očekivanog kliničkog tijeka i nažalost jedan smrtni slučaj dvomjesečnog dojenčeta koje nije bilo cijepljeno te je imalo drugih prirođenih komorbiditeta'', rekla je za Bljesak.info Marija Novaković Bošnjak, predstojnica Klinike za dječje bolesti SKB Mostar.

Ovi podaci se odnose na posljednjih par mjeseci te trenutno na Klinici za dječje bolesti nemaju niti jedno oboljelo dijete od hripavca.

PCR metoda

Istaknula je kako se bolest se dokazuje laboratorijskim nalazima i mikrobiološkom obradom krvi, te da u SKB Mostar dijagnozu potvrde PCR metodom.

Veće prisustvo bolesti zabilježeno je u zadnje vrijeme u susjednoj Hrvatskoj u kojoj je od hripavca do sada oboljelo 2312 osoba, a najbrojniji su mladi u dobi od 10 do 14 godina.

Po broju oboljelih prednjači Grad Zagreb te Splitsko-dalmatinska županija, izvijestio je ranije k Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). U HZJZ-u je do sada testirano 5342 pacijenta od čega je oko 35 posto bilo pozitivnih, naveli su u priopćenju.

Ističu i kako je ovo najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina te upozoravaju da su najugroženija novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna. Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija.

Situacija u Federaciji

Epidemiološka situacija vezana uz hripavac kontinuirano se nadzire i procjenjuje na županijskim razinama i u cijeloj Federaciji BiH, kazala je ranije Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH).

Prema ranijem Izvješću Zavoda o kretanju zaraznih bolesti, na području Federacije BiH u listopadu su zabilježena dva slučaja hripavca, jedan na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i jedan na području Hercegbosanske županije.

Tijekom ove godine ukupno je sedmero oboljelih od hripavca na području FBiH, navodi se u spomenutom izvješću. Najviše slučajeva spomenute bolesti prijavljeno 2017., njih 116.

Kako je navela Nedić, pertusis je cijepno preventabilna bolest te je apelirala na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i pristupe cijepljenju djece u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Cijepljenje je najbolja mjera

''Cijepljenje je najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Zarazne bolesti protiv kojih se cijepe djeca su: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, poliomijelitis, bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbili, rubeola i parotitis. Odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice’’, istaknula je Nedić.

Pojasnila je kako se cijepljenje protiv hripavca u Federaciji BiH provodi kombiniranim petovalentnim i četverovalentnim cjepivom prema Kalendaru imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

''Na razini Federacije BiH u 2022. godini zabilježen je niži obuhvat cjepivom protiv hripavca, odnosno petovalentnim cjepivom u odnosu na ciljne vrijednosti. Cijepni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa, polimijelitisa i Hib-a iznosio je 68,9 posto’’, navela je Nedić.
Obuhvat docjepljivanja petovalentnim cjepivom, kako navodi Nedić, u drugoj godini života je iznosio 44 posto.

''Za djecu koja se cijepe po starom programu imunizacije, prvo docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa provodi se u petoj godini života četverovalentnim cjepivom, a cijepni obuhvat je iznosio 38,7 posto'', istaknula je Nedić.

Po njezinim riječima, cilj je zaštiti djecu i osobe s visokim rizikom od obolijevanja i od teških oblika bolesti.

''Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi kod necijepljene djece. Pored redovitog cijepljenja u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, važno je i prakticiranje dobre opće i respiratorne higijene kako bi se spriječilo širenje bolesti'', istaknula je Nedić.

U slučaju oboljenja...

...ili sumnje na bolest, što prije treba obavijestiti liječnika kako bi se na vrijeme otkrio uzročnik, započela terapija oboljelih i profilaksa kontakata te se bolesnici izolirali. Oboljelog je potrebno privremeno udaljiti iz ustanove (vrtić, škola) i izbjegavati kontakt sa malom djecom, dojenčadi (posebice necijepljenom) i trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Inače, hripavac je akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim udahom. Najčešće pogađa dojenčad i malu djecu. Zbog postupnosti razvoja simptoma, sličnima prehladi, najčešće se ne posumnja na hripavac u vrijeme kad je osoba najzaraznija te se bolest neometano širi.

Kopirati
Drag cursor here to close