Prirodni načini

Dosadni komarci - ublažite njihove iritantne ubode

Prvo neprijatno zujanje, a onda i bolni ugriz, svrab, crvenilo, nadutost ujedenog mjesta - sve u svemu neželjena tačkasta dekoracija na našoj koži.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 07. 2020. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubodi od komaraca nisu ni malo prijatna stvar i slobodno možemo reći da nam poprilično kvare užitak ljetnih večeri.

Prvo neprijatno zujanje, a onda i bolni ubod, svrab, crvenilo, nadutost ujedenog mjesta - sve u svemu neželjena tačkasta dekoracija na našoj koži.

Naravno, dovijamo se na razne načine da ih otjeramo iz našeg okruženja, i koristimo sredstva koja će njihove uvode učiniti manje iritantnim, a ako do sada niste znali, osim što ih možete potražiti u ljekarni, možda ih već imate i u svojoj kuhinji.

Ovo su prirodni načini koji vam mogu pomoći da odmah odreagirate nakon uboda komarca.

Kocke leda

Da bi se smanjio nepodnošljivi svrab, predlažu se i kocke od leda, a objašnjenje je sljedeće. S obzirom na to da naš mozak u određenom trenutku može procesuirati samo jednu senzaciju, intenzivan osjećaj hladnoće prevlada u odnosu na osjećaj svraba.

Jogurt

Kao odličan izvor proteina, osim što je idealna kremasta užina, također, može i znatno ublažiti inflamatorni proces od ujeda komarca, a probiotici koji su prirodno sadržani u jogurtu dodatno doprinose oporavku oštećene kože uslijed jače iritacije i češanja.

Aloe vera

Ova biljka je nezaobilazna sa svojim ljekovitim svojstvima u mnogim slučajevima pa tako i kada govorimo o njezi kože koja pomaže prilikom ugriza od komaraca. Samo treba da istisnete gel direktno iz aloe vere na problematično mjesto da bi odmah djelovao na upalni proces.

Med i aspirin

Žlicom nanesite med na ujed od komarca i riješit ćete problem, Naime, ova visoko alkalna namirnica ima izražena antiupalna i antimikrobička svojstva. 

Aspirin

Aspirin je lijek koji gotovo svi imaju u svojoj kućnoj ljekarni, a umjesto da ga konzumirate na standardan način, možete ga rastopiti u vrlo malo vode da bi se dobila kremasta masa, koju potom treba nanijeti na problematično mjesto.

Pasta za zube i banana

Pasta za zube stišće kožu na mjestu gdje je namazana i tako potpomaže izvlačenje otrova iz rane dok se suši, a mentol daje ugodan osjećaj hladnoće koji ublažava osjećaj svrbeža.

Također, u kori banane nalaze se prirodna ulja koja su odlično sredstvo u eliminaciji svrbeža. Jednostavno utrljajte koru od banane na ubod i opustite se dok svrbež u potpunosti ne iščezne.

Ocat

Osim navedenih možete koristiti i ocat. Kiselina u octu zaustavit će svrab. Jednostavno stavite malo octa na vatu i natapkajte ga na ubod.

Kopirati
Drag cursor here to close