Pošiljka

Tegeltija: Idućeg tjedna stižu prva cjepiva preko Covaxa

''Riječ je o cjepivima kompanija Pfizer i AstraZeneca i do kraja travnja odnosno do 1. svibnja, kako su najavili iz Covaxa oko 100.000 cjepiva iz AstraZenece.''
Lifestyle / Zdravlje | 16. 03. 2021. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je Srni da će BiH idućeg tjedan dobiti prve pošiljke cjepiva protiv virusa korona iz sustava Covax, a da će do 1. svibnja treba stići 100.000 cjepiva AstraZeneca, te da su moguće i prve isporuke iz sustava zajedničkih nabavki sa EU.

''Riječ je o cjepivima kompanija Pfizer i AstraZeneca i do kraja travnja odnosno do 1. svibnja, kako su najavili iz Covaxa oko 100.000 cjepiva iz AstraZenece. Danas smo dobili potvrdu koju, ipak, moramo prihvatiti sa rezervom da će do kraja travnja doći i prve isporuke iz sustava zajedničkih nabavki sa EU'', rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je ohrabrujuća i današnja najava i poruka koju je BiH dobila iz Ankare.

''Odatle smo dobili poruku da ćemo dobiti 30.000 cjepiva koje su rezultat pomoći Turske'', naveo je Tegeltija.

Na pitanje da li BiH može očekivati pomoć Mađarske u cjepivima nakon današnje posjete ministra inozemsnih poslova ove zemlje Petera Sijarta, Tegeltija je rekao da Mađarska u ovom trenutku nije u poziciji da bilo kome pozajmljuje cjepiva.

''Nisu u mogućnosti jer i oni praktično nisu dobili ništa iz sustava zajedničke nabavke. Cjelokupni proces cijepljenja u Mađarskoj praktično je završen njihovom direktnom kupovinom u Rusiji i Kini. Oni su iskazali spremnost da nakon lipnja rade na zajedničkim nabavkama, odnosno ustupanjem određene količine cjepiva BiH'', istakao je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close