Koliki je vaš prag boli?

Stručnjaci otkrivaju: Može li vas bol ubiti?

Nešto tako beznačajno poput udarca u nožni prst može biti tako intenzivno da vam se čini da vam život proleti pred očima, no pitanje je može li vas bol ubiti?
Lifestyle / Zdravlje | 12. 04. 2024. u 09:32 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udarac u nožni prst savršen je primjer nerazmjerne boli, prenosi IFL Science. Dok se vaš mali prst sudara s kutom vašeg stolića za kavu, može vam se činiti kao da vam zglob izbija kroz kožu nožnog prsta, a ipak sve bude u redu za samo 5 minuta. S obzirom na jačinu boli tako male povrede, zapitali smo se: može li vas bol ubiti?

Što je bol?

Ljudi su vrlo osjetljivi zbog složene mreže živaca koja se proteže cijelim našim tijelom (prva potpuna disekcija ljudskog živčanog sustava pokazuje koliko je on opsežan). Prepuni nociceptora koji se aktiviraju pri opasnosti, naši živci mogu detektirati promjene u temperaturi, kemijskoj ravnoteži ili tlaku, ali ti isti živci ne osjećaju bol, jer bol osjeća mozak.

Kada se udarite u nožni prst, bol zapravo nije u vašem nožnom prstu. Bol je rezultat mozga koji procjenjuje informacije, kombinirajući senzorne informacije s očekivanjima na temelju prethodne izloženosti boli.

To znači da kada mozak proizvodi bol, on odabire mjesto na temelju "najboljeg pogotka". Obično mozak to shvati kako treba, ali ponekad ne, kao u slučaju boli koja vam može reći da vam je povreda u ramenu, a zapravo je uzrokovana nečim što je pošlo po zlu u abdomenu, na primjer.

Dakle, ako je bol u biti tumačenje informacija od strane mozga...

Može li vas bol ubiti?

Sama bol vas ne može ubiti, ali njezini fiziološki učinci mogu, a nije iznenađenje da je to jedan od glasnijih simptoma, niza potencijalno smrtonosnih bolesti i ozljeda. Navodimo viruse kao jedan primjer.

 "Kada se zarazite virusom, vaš imunološki sustav reagira kako bi zaštitio vaše tijelo. Pokreće upalu – a bol je jedan od kardinalnih znakova te upale, " rekla je za IFLScience dr. Franziska Denk, viša predavačica na Kings Collegeu u Londonu koja se usredotočuje na istraživanje boli.

 "Bol uzrokuju živci u vašem tijelu koji osjećaju da su vaše imunološke stanice aktivne i stoga je vaše tijelo napadnuto. Živci reagiraju šaljući signale vašem mozgu kako bi vas potaknuli da se odmorite i ne krećete previše dok imunološki sustav ne obavi svoj posao i upala ne nestane. "

Osim zdravstvenih stanja ili ozljeda koje uzrokuju jaku nelagodu, bol također može doprinijeti riziku od smrti osobe zbog previše stresa.

Što bol čini tijelu?

 "Jaka bol je užasan stres ", napisao je Forest Tennant u Practice Pain Management.  "Jaki napadi boli, bilo da su akutni ili kronični, uzrokuju da os hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlijezde proizvodi glukokortikoide (kortizol, pregnenolon) i kateholamine (adrenalin i noradrenalin) u pokušaju biološkog obuzdavanja stresa. Kateholamini imaju izravan, snažan i stimulirajući učinak na kardiovaskularni sustav i rezultiraju ozbiljnom tahikardijom i hipertenzijom. "

Ovakvi napadi boli mogu ubrzati broj otkucaja srca osobe do preko 100 otkucaja u minuti i uzrokovati opasno visok krvni tlak, što je posebno opasno kod pacijenata s postojećim zdravstvenim problemima, a može se još više pogoršati drugim nuspojavama ekstremne boli.

"Osim otpuštanja kateholamina iz nadbubrežne žlijezde, napadi boli uzrokuju pretjeranu aktivnost autonomnog, simpatičkog živčanog sustava, što povećava tahikardiju i hipertenziju izazvane katekolaminom", ističe Tennant.

"Kombinirani fiziološki učinci pretjeranog otpuštanja kateholamina i autonomnog i simpatičkog pražnjenja, mogu toliko opteretiti srce da izazovu koronarni spazam, srčanu aritmiju i iznenadnu smrt."

Dakle, iako bol sama po sebi nije izravan uzrok smrti, može imati značajan utjecaj na zdravstveno stanje pacijenata, ako se ne liječi ispravno. Srećom, anesteziologija, jedna grana medicine, nam pomaže da blokiramo jaku bol, što dopušta kirurzima da operiraju ljude bez da oni mogu išta osjetiti.

A što se tiče udaraca nožnim prstom u tušu? E, s tim ćete se sami morati izboriti! 

Kopirati
Drag cursor here to close