Udobnost, sloboda

Što se događa s grudima kada ne nosimo grudnjak?

Svaka promjena u obliku dojke, uključujući ovješenje, može biti djelomično pripisana slabljenju ovih ligamenata.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 12. 2023. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna funkcija grudnjaka je podržati težinu i strukturu dojke. I to je stvarno važno, jer ovisno o njihovoj veličini, količini masnog tkiva (odnosno masti) i tkiva dojke, dojke mogu težiti (svaka!) i do 3 kg!

Međutim, grudnjaci postaju posebno neudobni kad su preuski ili je prevelik pritisak na mjestu gdje se postavljaju naramenice.

Ključ dobrog (i nosivog) grudnjaka je podizanje i podrška, jer pogrešna veličina i vrsta grudnjaka često mogu rezultirati bolovima u leđima i vratu, piše Miss7.

Osim ogromnog olakšanja, kad na kraju dana skinemo grudnjak, težina dojke nema vanjsku potporu.

U većim grudima s smanjenom elastičnošću kože i potporom mekom tkivu to može uzrokovati opuštenost grudi. Unutar dojke postoje složene, isprepletene anatomske značajke koje definiraju cjelokupni oblik, ali postoje i ligamenti koji pružaju strukturni integritet i povezuju kožu s tkivom dojke.

Svaka promjena u obliku dojke, uključujući ovješenje, može biti djelomično pripisana slabljenju ovih ligamenata.

Foto: Miss7 / Grudnjak

Međutim, važno je napomenuti da na opuštenost mogu utjecati i mnogi čimbenici, dijelom genetski, poput volumena dojki, kakvoće kože, trudnoće, dojenja, hormonalnih promjena ili kolebanja kilograma. Nekim ženama grudi su prirodno malo obješene, bez obzira na godine i (ne)nošenje grudnjaka.

Nedostatak potpore grudima ne utječe samo na same grudi: to može značiti i povećano naprezanje leđa koje može utjecati na tvoje držanje. Žene s većim grudima dobit će potporu dobrim grudnjakom, posebno ako zbog toga imaju i nelagodu u leđima.

 Ilustracija

Grudnjaci koji ne odgovaraju tvojem tijelu ili imaju žicu, mogu prouzročiti kratkoću daha, bolove u prsima i različite vrste nelagoda. Tako da, ono što je važno je da pronađeš pravi oblik i veličinu grudnjaka za sebe.

Međutim, važno je da svaki grudnjak koji nosiš bude pravilno postavljen. Uvijek se odluči za udobnost, bilo u grudnjaku ili izvan njega. To je poruka koju moramo poslušati za vrijeme, nakon lockdowna i zauvijek.

Kopirati
Drag cursor here to close